Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Τουρκία παίζει με την φωτιά στην Μεσόγειο




Οι εν μέσω θέρους απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τις προσεχείς έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου πέρασαν απαρατήρητες για  πολλούς και για άλλους, εθισμένους στο κλισέ «στρατηγοί – πολιτικοί» στην Τουρκία δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα στα πλαίσια αυτής της κουραστικής θεατρικής παραστάσεως.
Το γεγονός ότι η εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες, η Noble Energy είναι αμερικανικών συμφερόντων και ότι το περιβόητο οικόπεδο «12» ευρίσκεται στην περιοχή του κοιτάσματος «Λεβιάθαν», γειτονεύει δηλαδή με την Ισραηλινή ΑΟΖ παρέχουν επιπλέον «εγγυήσεις» στους κακομαθημένους Κύπριους και Έλληνες αναλυτές : Μαθημένοι άλλοι να παρεμβαίνουν για τα συμφέροντα μας (όχι για την ψυχή της μάνας τους…),  άλλοι να καλούνται να φυλάξουν τα σύνορα μας, άλλοι να αποσπούν ευχαριστήρια όταν ως ex deus machina μας «σώζουν» από την απειλή πολεμικής εμπλοκής με τίμημα την «γκριζοποίηση» εθνικού εδάφους, οι αναλυτές μας αποφαίνονται ότι οι Τούρκοι «δεν θα τολμήσουν» να πλήξουν αμερικανο-ισραηλινά συμφέροντα….
Μάλλον όμως διαφωνεί ο κ. Sevil Kusukkosum της Hurriet Daily News !
“Turkey to deter gas exploration plans”  τιτλοφορεί περισπούδαστο άρθρο του, όπου μας πληροφορεί ότι η Αγκυρα προσπαθεί να αποτρέψει την έναρξη των ερευνών από την αμερικανική εταιρεία, κινούμενη στο πλαίσιο των δηλώσεων Ερντογάν.
«Υψηλά ιστάμενος» επίσημος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ενημερώθηκαν για τις τουρκικές επιφυλάξεις τα Ηνωμένα Έθνη, η εταιρεία και οι ΗΠΑ, «πολλές φορές», ότι οι σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις είναι «παράνομες» και θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις διακοινοτικές συνομιλίες  στην Κύπρο.
Παρακάτω μας λέγει ότι  «η Άγκυρα ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ τους ενδιαφερομένους «να μήν προβούν σε ενέργειες…» πάλι με το αιτιολογικό των «αρνητικών συνεπειών στις συνομιλίες» κλπ.
«Οι γεωτρήσεις είναι παράνομες λόγω της εκκρεμότητος στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος, οι Τουρκοκύπριοι έχουν και αυτοί δικαιώματα στην περιοχή …»
«Η εταιρεία και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη απαντήσει θετικά στις Τουρκικές αιτιάσεις» μας λέγει ο κ. «επίσημος» του Τουρκικού  ΥΠΕΞ…
Έως εδώ θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι έχουμε να κάνουμε με τις συνήθεις τουρκικές θρασύτητες, με τα «τσαλίμια» και τα παζάρια που χαρακτηρίζουν την εν γένει συμπεριφορά των Ασιατών γειτόνων μας από καταβολής Τουρκικού κράτους.
Οι Ερντογάν και Νταβούτογλου όμως απείλησαν ότι η Τουρκία δεν θα φεισθεί ουδενός μέσου προκειμένου να επιβάλλει την «νομιμότητα» στην περιοχή και να υπερασπισθεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων… Το εχει ξανακάμει το 1974 !
Το ύφος, οι διατυπώσεις και η προϊστορία, θυμίζουν τις απειλές κατά των εναερίων μέσων της FRONTEX σε Αγαθονήσι – Φαρμακονήσι, την πειρατεία κατά του Ιταλικού πλοίου EXPLORA και τις καθημερινές προκλήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Ένα τυπικό σενάριο, είναι η «περικύκλωση» της επίμαχης περιοχής από τουρκικά πλοία, η εκπομπή ( a la ραντάρ της Daca στα ελικόπτερα της  FRONTEX) απειλητικών σημάτων περί παραβιάσεως στρατιωτικής περιοχής πρός κάθε προσεγγίζον μέσο και η διενέργεια «ελέγχων» – νηοψιών ακόμη και με το πρόσχημα – καραμέλα του πολέμου κατά της …τρομοκρατίας ! (καθ’ όσον είναι πάντα σε ισχύ η ΝΑΤΟική επιχείρηση “active endeavour” που νομιμοποιεί  νηοψίες και συναφείς επιχειρήσεις πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας και αυτό υπενθυμίζεται με εκπομπές πρός ναυτιλλομένους όλων των μεσογειακών Κρατών, π.χ. καθημερινώς από το ημέτερο Olympia Radio )
Ο προφανής σκοπός μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι η πρόκληση «εμπλοκής», κάποιου τύπου επεισοδίου ακόμη και με πλοίο αμερικανικών η άλλων συμφερόντων, η «διόγκωση» του γεγονότος  («γάτοι» οι Τούρκοι και άριστοι χειριστές του διαδικτύου και των ΜΜΕξηλιθιώσεως ) και η συνήθης «παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων» πρός αποτροπή άλλων εξελίξεων. Το τελευταίο που θα ήθελαν οι Αμερικανοί είναι μια εμπλοκή Τουρκικών και Αμερικανικών πλοίων απέναντι από τις ακτές της Συρίας !
Το ειδοποιό στοιχείο τώρα είναι η εξελισσόμενη κρίση στην Συρία, η ρευστότητα στην Αίγυπτο και την Λιβύη και η αναζωπύρωση των επιχειρήσεων σε όλη την έκταση του Κουρδιστάν, σε Ιράν, Τουρκία και στην Συρο – Τουρκική μεθόριο.
Τι περιθώρια έχουν οι Αμερικανοί που «ψήνονται» για περιπέτεια στην Συρία να αγνοήσουν τις Τουρκικές «υποδείξεις» η προκλήσεις;  Η να «ανοίξουν την πόρτα» μέσω διαμεσολαβήσεως, παρεμβάσεως (έχει ναυτική βάση στην Συρία…) στην Ρωσία που «καίγεται» για εμπλοκή Ρωσικών εταιρειών στην περιοχή;  Να υπενθυμίσω την δήλωση Λαβρώφ ότι η Ρωσία δεν θα παραμείνει αδιάφορη σε περίπτωση απειλής κατά της ακεραιότητος της Κυπριακής Δημοκρατίας…
Το αποτέλεσμα ενός «θερμού», «χλιαρού» η «κόσμιου» επεισοδίου; «Αναστολή» των γεωτρήσεων, «συνομιλίες» κλπ. τερτίπια…
Το τουρκικό κέρδος; Ακόμη μια φορά de facto αναγνώριση «τουρκικών δικαίων»  και συμφερόντων και εγγραφή της Τουρκίας ως ισχυρού περιφερειακού παράγοντος που ΟΥΤΕ οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοήσουν…
Αναφέρθηκα σε εμπλοκή τουρκικών και αμερικανικών πλοίων, αφού η ανύπαρκτη Κυπριακή ναυτική δύναμη είναι απολύτως ανίκανη να περιπολήσει την περιοχή των ερευνών και να προβάλλει την προβλεπόμενη στα πλαίσια της ασκήσεως εθνικής κυριαρχίας σε ΔΙΑΚΗΡΥΓΜΕΝΗ ΑΟΖ ένοπλη ισχύ. Ασφαλώς τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει η εκ των ΕΓΓΥΗΤΡΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ελλάδα…Αυτό αφήνουν να εννοηθεί και οι δηλώσεις των ΥΠΕΞ Λαμπρινίδη – Μαρκουλλή…
Οι δυσκολίες πολλές, οι ελλείψεις σε μέσα αρκετές ( θα αναφερθώ ακόμη μια φορά στην εγκληματική εγκατάλειψη των αεροσκαφών Ναυτικής συνεργασίας…), η δημοσιονομική κατάσταση για κλάματα αλλά εδώ πρόκειται για την λυδία λίθο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και την ύψιστη δοκιμασία για τις φιλοδοξίες της χώρας μας να διεκδικήσει κύρος και παρουσία στο διαφαινόμενο ενεργειακό Ελντοράντο της Α. Μεσογείου. Αμέσως μετά έχει σειρά στο τουρκικό «κιτάπι» η ΑΟΖ του Καστελορίζου !
Hic Rhodus, hic salta !


πηγή antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου