Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αξίες και τιμές... αντικειμενικός πλούτος και φτώχεια...


     Μια φορά, κάποιο βράδυ σε ένα πολυκατάστημα, έγινε διάρρηξη. Ο καταστηματάρχης το πρωί έβαλε γρήγορα τους υπαλλήλους του να καταμετρήσουν το εμπόρευμα και προς ανακούφισή του, είδε πως δεν του έλειπε απολύτως τίποτα.

Περνώντας όμως οι ημέρες, έβλεπε πως ολοένα και φτώχαινε. Τέλος παρατήρησε πως αυτοί οι ιδιόρρυθμοι «κλέφτες» ενώ δεν είχαν πάρει τίποτα, είχαν αλλάξει τις τιμές, με αποτέλεσμα τα ακριβά να πουλιούνται σε ευτελιστική τιμή και τα όντως φτηνά να πουλιούνται ακριβά.

Ο άνθρωπος αλλάζοντας στον τρόπο ζωής του τις αληθινές αξίες με ευτελείς "έντεχνα περιχρυσωμένες", γίνεται πνευματικά φτωχότερος. Έτσι, στο πολυκατάστημά μας, και αγάπη έχουμε, και πίστη και ελπίδα και ελευθερία, όλα τα έχουμε, η διαφορά όμως (πλούτου) βρίσκεται στην αξία και τον χειρισμό αυτών των δυνάμεων, οι οποίες συνθέτουν και την ουσία της ύπαρξής μας.

     Με την πίστη στα κτιστά και φθαρτά, ο άνθρωπος ισοπεδώνεται και φτωχαίνει
πνευματικά. Έτσι, αφενός δεν εκμεταλλεύεται τη χάρη από το Θεό που τον τοποθέτησε κυρίαρχο των επιγείων, αλλά και συγχρόνως αντιβαίνει στις επιταγές της φύσης του, καθώς άνθρωπος στην κυριολεξία, σημαίνει "άνω θρώσκω" και ο ''έχων την όψη του ανδρός''.

Μη προσανατολίζοντας την όψη μας με τις φυσικές του δυνάμεις προς τα άνω και υπερφυσικά, μη ''ρυθμίζοντας" τον εαυτό μας και όλον μας τον κόσμο ως ΑΔΑΜ (αρχικά των Ανατολή-Δύση-Άρκτος - Μεσημβρία) με τους ζωογόνους λόγους του Λόγου, νέου ΑΔΑΜ - ΧΡΙΣΤΟΥ, εκπίπτει από σοφός (άνδρας) σε άσοφος και από το εντός του παραδείσου (λόγος εντός του Λόγου) στο απέναντι και από εκεί ακόμη πιο κάτω, στο κατέναντι (όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή) και σχηματικά ενδεικνύεται.



Αντιθέτως, ρυθμίζοντας και προσανατολιζόμενος ορθά/ ορθόδοξα, ανέρχεται στην θέση και στις αξίες και αποκτά την τιμή που του δόθηκε ως πρώτον κάλλος και η οποία θέση, μετά την πτώση, του προετοιμάστηκε απ’ αιώνων.

        Καλό θα ήταν καθημερινά να επανεκτιμούμε και να προβαίνουμε στην διορθωτική αυτοκριτική ώστε οι κυρίαρχες αξίες που καθοδηγούν τη ζωή μας να μην είναι στην πραγματικότητα ευτελείς, καθώς πολλοί ιδιόρρυθμοι κλέφτες κυκλοφορούν όπως ΜΜΕ, αργόσχολοι, αιρετικοί, αρνητές …

Βρισκόμενοι εμείς (σαν το παράδειγμα) σε ύπνο (νάρκη συνειδήσεως), αυτοί οι ιδιόρρυθμοι κλέφτες, προξενούν ζημιές, αλλάζοντας τις αξίες και τις τιμές. Η αποκατάσταση των αξιών επανέρχεται με τη Χάρι Του Κυρίου, Ο οποίος χαρίζει σε όποιον θέλει, ανάταση και Ανάσταση όσο ακολουθούμε Τον Δρόμο Του.


Από το βιβλίο Μύηση και Ορθοδοξία (προσαρμοσμένο κατάτι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου