Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Σοφία...

Μια φορά, οι έλληνες και οι κινέζοι διεκδικούσαν την πρωτιά στην σοφία και ο γιος του σουλτάνου, ήταν προβληματισμένος. Για την ανάδειξη του πιο σοφού, ο πατέρας έδωσε δύο δωμάτια, άνοιξε το θησαυροφυλάκιο λέγοντάς τους, πως ό,τι θελήσουν θα το έχουν. Πράγματι, 3 μήνες δούλευαν αδιάκοπα οι κινέζοι, παίρνοντας χρήματα και χρώματα, δημιουργώντας τα γνωστά λεπτομερή της κινέζικης φιλοσοφίας. Οι έλληνες, το μόνο που χρησιμοποιούσαν ήταν γυαλόχαρτο και βάλθηκαν να τρίβουν για να γυαλίσουν τους τοίχους του δωματίου τους.

   Μετά από 3 μήνες, άρχισαν να χτυπούν οι κινέζοι τα γκογκ, ως ένδειξη ότι τέλειωσαν το έργο. Στον ίδιο χρόνο, τέλειωσαν και οι έλληνες.

   Τότε ο πατέρας με το γιο, που έτρεχε μπροστά για να δει, μπήκαν στο δωμάτιο των κινέζων. Το θέαμα ήταν πράγματι φοβερό και η λέξη μεγαλούργημα, φάνταζε λίγη για να αποδώσει την ομορφιά. Ο γιος θαυμάζοντας φώναξε: αυτό είναι σοφία! 

Ο πατέρας του ζήτησε να μην είναι βιαστικός στην απόφαση, πριν μάλιστα δει και την τέχνη των ελλήνων.

   Τότε οι έλληνες, που είχαν προλάβει να γυαλίσουν τους τοίχους, τράβηξαν το παραπέτασμα που τους χώριζε από το δωμάτιο των κινέζων και η μία ομορφιά της τέχνης τους, αντανακλάστηκε πολλαπλάσια και πανέμορφα στους τοίχους του δωματίου των ελλήνων. Ο γιος, ακούει τον πατέρα του να του λέει:

- Οι έλληνες παιδί μου είναι οι σοφοί. Υπάρχει ένας δρόμος από το χρώμα στο άχρωμο. Σκοπός μας είναι να καθαρίσουμε το νου μας, την ψυχή μας για να αντανακλάται η σοφία του Θεού μέσα από εμάς.

εμπεριέχεται στο 4. Άνθρωπος θρησκεία και Θράκη (υπέρβαση από τα φαινόμενα στο Φως)




2 σχόλια:

  1. όφις... και σ+οφία

    τοιχεία (νου και καρδιάς) ... και σ+τοιχεία

    μακάρι αυτός ο χώρος να αποδειχτεί και αποδεχτεί το θείο θέλημα... καθώς το Πνεύμα του Ζωντανού Θεού, όχι πάνω σε πέτρινες πλάκες, αλλά σε πλάκες ανθρώπινων καρδιών. (Β'Κορ.3,3)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ‎...όπως κατά τους σούφι, υπάρχει ένας δρόμος από το χρώμα στο άχρωμο (σεβόμενοι και προάγοντες την ελληνική σοφία), έτσι στην Ορθοδοξία, σε αγαστή σχέση με την ελληνική παιδεία, υπάρχει ένας δρόμος από το ''γενηθήτω το θέλημά μου'' στο ''γενηθήτω Κύριε το άγιο και πάνσοφο θέλημά Σου''... μακάρι να συντονιστούμε θετικά και θεϊκά...

    Έτσι, ενώ δεν θα καταργήσουμε τον οδοδείκτη, θα βαδίσουμε Την Οδό.... κι η καρδιά μας έτοιμη καθαρή, υποδέχεται την (άγνωστη) ευλογία και δωρεά του καλού Θεού, όχι μόνο δοξάζοντας και ευχαριστώντας, αλλά αντανακλώντας Θεό Αληθινό μέσω βιωμάτων, σε πράξη και θεωρία, στο μέτρο του δυνατού, στον οικείο χώρο, στην περιοχή, στην χώρα, (που έχει εμφανή ανάγκη Φωτός) και στον κόσμο ολόκληρο...

    Σήμερα (01 Ιαν 2012) Χριστού περιτμηθέντος ετμήθη ο Νόμος και του Νόμου τμηθέντος, εισήχθη η Χάρις. Δι ευχών του αγίου Βασιλείου, Κύριε ελέησον!!!! χαρίζοντας στον κόσμο την δική Σου Σ+οφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή