Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

έλεγχος εαυτού και ταπεινότητα...


Να ξέρεις ότι, αν ο λογισμός σου συνηθίζει να παρατηρεί ανθρώπους, πώς ζεί ο ένας ή ο άλλος, αυτό είναι ένδειξη υπερηφάνειας.
«Πρόσεχε τον εαυτό σου».

Παρατήρησε τον εαυτό σου και θα δεις: Μόλις η ψυχή αποκτήσει έπαρση έναντι του αδελφού, αμέσως ακολουθεί κάποιος λογισμός όχι ευάρεστος στον Θεό, και αυτό, για να ταπεινωθεί η ψυχή.
Αν, όμως, δεν ταπεινωθεί, τότε έρχεται ένας μικρός πειρασμός.

Και αν πάλι δεν ταπεινωθεί, αρχίζει ο πόλεμος της σαρκός.
Και αν πάλι δεν ταπεινωθεί, τότε πέφτει πάλι σε κάποιο μικρό αμάρτημα.
Αν και τότε δεν ταπεινωθεί, θα έλθει μεγαλύτερη αμαρτία.
Κι έτσι θα αμαρτάνει, ωσότου ταπεινωθεί.


Μόλις, όμως, ταπεινωθεί, αμέσως θα δώσει ο Ελεήμων Κύριος στην ψυχή ειρήνη και κατάνυξη, και τότε θα περάσουν όλα τα κακά και θα απομακρυνθούν όλοι οι εχθρικοί λογισμοί. Έπειτα, όμως, πρέπει να κρατάς με όλες σου τις δυνάμεις τήν ταπείνωση, αλλιώς θα ξαναπέσεις στην αμαρτία.






Από το βιβλίο, «Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», γ.Σωφρονίου Σαχάρωφ, σ.526-529


---

Μια φορά συγκεντρώθηκαν μοναχοί για να κρίνουν το αμάρτημα κάποιου άλλου μοναχού. Μεταξύ αυτών ήταν και ο αββάς Πίωρ, ο οποίος άκουγε τις απόψεις. Κάποια στιγμή, βγήκε έξω, κρέμασε μια σπυρίδα (σακουλάκι) άμμο μπροστά του και ένα τσουβάλι άμμο φορτώθηκε στην πλάτη του, και ξαναμπήκε μέσα και κάθησε ήσυχα. Όταν του απηύθυναν τον λόγο, τι εννοούσε με αυτό το σχήμα, είπε:

Αδελφοί μου, το αμάρτημα του μοναχού που κρίνουμε, είναι αυτό που βλέπουμε μπροστά μας και αυτά που δεν βλέπουμε, τα δικά μας είναι αυτά που κουβαλάμε στην πλάτη μας και για τα οποία βγήκαμε στην έρημο να κλάψουμε να μας συγχωρέσει ο καλός Θεός. Συμφώνησαν και ο καθένας αποσύρθηκε για τον δικό του αγώνα.

---


οψώμεθα τον Θεόν καθώς εστί
περί προσευχής
περί Πνεύματος και Ζωής


οσίου Εφραίμ του Σύρου - έλεγχος του εαυτού του και εξομολόγηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου