Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

προτύπωση του Σταυρού και της σωτηρίας

Ὁ προφήτης Ἐλισσαῖος ἦταν μαθητὴς καὶ διάδοχος τοῦ προφήτη Ἠλία. Μὲ τὴ διδασκαλία καὶ τὰ πολλὰ θαύματα ποὺ ἐπιτελοῦσε, ἀπέκτησε μαθητές, «υἱοὺς προφητῶν», οἱ ὁποῖοι αὐξήθηκαν καὶ δὲν χωροῦσαν πλέον μὲ ἄνεση στὸ οἴκημα ὅπου διέμεναν.

Ἔτσι, κατέβηκαν μαζὶ μὲ τὸν διδάσκαλό τους σὲ μιὰ κατάφυτη ὄχθη τοῦ Ἰορδάνη ποταμοῦ γιὰ νὰ κόψουν ξύλα, μὲ τὰ ὁποῖα θὰ ἔχτιζαν τὸ νέο μεγαλύτερο σπίτι τους. Καθὼς ὅμως ἔκοβαν δένδρα, πετάχθηκε τὸ μεταλλικὸ τμῆμα ἑνὸς τσεκουριοῦ καὶ ἔπεσε στὰ βαθιὰ νερὰ τοῦ Ἰορδάνη.
–Ἄχ, κύριε! εἶπε αὐτὸς ποὺ ἔπαθε τὸ ἀτύχημα. Αὐτὸ τὸ τσεκούρι ἦταν δανεικό.
–Ποῦ ἔπεσε; τὸν ρώτησε ὁ ἄνθρωπος τοῦ Θεοῦ.
–Ἐδῶ.
Ὁ προφήτης ἔκοψε ἕνα ξύλο, τὸ ἔκανε στειλιάρι καὶ τὸ ἔριξε στὸν Ἰορδάνη, στὸ σημεῖο ὅπου εἶχε βυθισθεῖ τὸ σίδερο. Τότε ἔγινε κάτι θαυμαστό: Τὸ σίδερο ἀνέβηκε στὴν ἐπιφάνεια τοῦ νεροῦ καὶ ἐφάρμοσε στὸ ξύλο.
–Πάρ’ το, τοῦ εἶπε.
Πράγματι, ὁ μαθητὴς ἅπλωσε τὸ χέρι καὶ τὸ πῆρε μὲ χαρά (βλ. Δ΄ Βασ. ς΄ 1-7).
Τὸ ξύλο μὲ τὸ ὁποῖο ἔγινε αὐτὸ τὸ θαῦ­μα, προτυπώνει, σύμφωνα μὲ τοὺς ἱεροὺς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, καὶ συμ­βολίζει τὸν Τίμιο Σταυρό. Οἱ ἅγιοι Πατέρες

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Σταυρός (αγ.Ανδρέα Κρήτης)

Ο Σταυρός είναι ελπίς των Χριστιανών, σωτήρ των απεγνωσμένων, λιμάνι γι’ αυτούς που ευρίσκονται σε δύσκολες βιωτικές περιστάσεις, ιατρός για τους ασθενείς· απομακρύνει τα πάθη, δίδει την υγεία, δίδει την ζωή στους πνευματικά νεκρούς, καθοδηγεί προς την ευσέβεια, αποστομώνει την βλασφημία.
Ο Σταυρός είναι όπλο κατά των εχθρών, πνευματική ράβδος δια τους βασιλείς· το κάλλος του βασιλικού στέμματος· τύπος που έχει ένα βαθύτερο πνευματικό νόημα, ράβδος δυνάμεως, είναι το στήριγμα της Πίστεως, πνευματική βακτηρία για τα γηρατειά, οδηγός των τυφλών, φως δια τους εσκοτισμένους, παιδαγωγός των αφρόνων, διδάσκαλος των νηπίων, συντριβή της αμαρτίας, φανέρωσις μετανοίας· αποτελεί εγγύησιν αρετής και δικαιοσύνης.
Ο Σταυρός είναι σκάλα που ανεβάζει εις τους Ουρανούς· οδός, που οδηγεί προς την αρετήν· είναι πρόξενος ζωής πνευματικής· κατάργησις του θανάτου, απαλλαγή από την φθορά. Έχει την δύναμιν να σβήση την φλόγα των παθών και του αιωνίου πνευματικού θανάτου· δίδει εις την ψυχήν την παρρησία προς τον Θεόν· είναι το κλειδί διά την Βασιλεία των Ουρανών.
Ο Σταυρός είναι φύλαξ κατά την νύκτα, πύργος κατά την ημέρα, χειραγωγός μέσα

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

από το Ο Ων, στο έρχομαι ταχύ αποδούναι εκάστω…

Από την πανταχού παρουσία (και ακινησία) στην συνοδοιπορία (κίνηση) Του Λόγου μέσα στον κόσμο, στην ιστορία του, όπως μας κάνει αισθητή την παρουσία Του δια λόγων και σημείων. Κι όλα αυτά, με αφορμή τα τυχαία ( ; ) και συμπτωματικά ίδια αποτελέσματα (94-86) τριών αγώνων μπάσκετ της 11ης Σεπ (αλλά και του τελευταίου 94-88, όπως δείχνουν οι καρτέλες λίγο πιο κάτω).

Εξ αυτών, δυο συνειρμικές (ίσως επεξηγηματικές) σκέψεις που προσεγγίζουν το φαινόμενο. Για τους ανυπόμονους που θέλουν να φτάσουν στο δια ταύτα, χωρίς παραπανίσιες αναλύσεις και δικαιολογητικές σκέψεις, είναι σημειωμένα με έντονα γράμματα.

Θα μπορούσε κάποιος να αποφανθεί πως αυτά τα πράματα είναι τυχαία και δεν χρειάζονται αναλύσεις. Για όσους όμως τους κίνησε το εν-δια-φέρον, ας συνεχίσουν την ανάγνωση.

Ο καλός Θεός, ‘’μιλά’’ (1) χωρίς ασυνέχεια σαν Πατέρας με το παιδί Του, είτε εμμέσως δια σημείων και σχημάτων, είτε άμεσα (όπως συμβαίνει με αγίους). Σε μας εναπόκειται η ορθή αποκωδικοποίηση των νοημάτων, μεταξύ πιθανόν κι άλλων κατά το δοκούν προσεγγίσεων. ''Πρέπει'' να συνδυάσουμε και ελέγξουμε αν τα μηνύματα που δίνουν τα παραπάνω ρευστά γεγονότα (υπό τον προφ.Ηλία) είναι ομόπνοα των γραπτών (προφ.Μωϋσή), ώστε να προχωρήσουμε με αυτούς σαν παραστάτες και στην δική μας μεταμόρφωση σε τέκνα Φωτός. Η επικοινωνία μεταξύ Θεού