Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Θεραπευτική Αγωγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Όταν βαπτιστήκαμε λάβαμε το Άγιο Πνεύμα, και το Άγιο Χρίσμα λάβαμε ''πακέτο''. Όλα τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Πήγε το Φως του Αγίου Πνεύματος μέσα στην βαθεια καρδία, στόν πάτο -πάτο, μέσα εκεί έχουμε ένα Εκκλησάκι πάνφωτο...

Δεν το βλέπουμε, γιατί από τις αμαρτίες είναι τυφλός ο νους, ο οφθαλμός της ψυχής. Οι αμαρτίες είναι μπάζα, που σκεπάζουν αυτό το αναμμένο κάρβουνο που σε όλους υπάρχει, αλλά δεν φαίνεται.
Με την εξομολόγηση αρχίζουμε να ξεμπαζώνουμε. Κατεβαίνει προς την καρδιά, προς τα κάτω η Χάρις και βλέπουμε σαν από προβολέα περισσότερο τον εαυτό μας.
Μας δείχνει η Χάρις και άλλα παλαιά αμαρτήματα, που ήταν στοιβαγμένα εκεί και τα είχαμε ξεχάσει ή δεν τα είχαμε σωστά αξιολογήσει. Αυτή την διαδικασία δεν πρέπει να την θεωρούμε σοκαριστική.
Είναι ένδειξη πνευματικής υγείας. Κατεβαίνει το τρυπάνι και βρίσκει και άλλα στρώματα μέχρι να φτάσουμε στον άνθρακα του βαπτίσματος.
Όταν ολοκληρωθεί η κάθαρση της καρδιάς από το ξεμπάζωμα της μετανοίας οδηγουμεθα σε 2ο επίπεδο πνευματικής ζωής, στον φωτισμό του νου.
Θεριεύει η φλόγα του Αγίου Πνεύματος που ήταν σκεπασμένη από τις αμαρτίες και κρυμμένη εκεί μέσα, λαμπαδιαζει με ουράνιο φώς ολόκληρον τον άνθρωπο.
Ο Νους φεύγει από τον εγκέφαλο, όπου ήταν σφηνωμένος, και κατεβαίνει μέσα στην φωταγωγημένη καρδία.
Από τον εγκέφαλο ο άρρωστος Νους κολλά στα αισθητά, στα ποικίλα είδωλα της αμαρτίας που τρέφουν τα πάθη. Όταν καθαριστεί από την μετάνοια και την προσευχή κατεβαίνει στην καρδιά, στην φυσική του θέση.
Από εκεί βλέπει τα ουράνια και τα καταχθόνια. Απολαμβάνει τα αξεπέραστα Μυστήρια, όσα του παραχωρήσει ο Θεός.
Γυρνάει κυκλοειδώς ο νους μέσα στην καρδία τότε.
Και αυτενεργείται η Νοερά Προσευχή, "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με.''
Που να μπει τότε πονηρός λογισμός σε αυτό το καμίνι. Θα καεί σαν χαρτί μέσα στον φούρνο. Αυτά βέβαια είναι για τους πολύ προχωρημένους...
Εσείς θα καλλιεργείτε εντατικά την μετάνοια και θα λέτε την Ευχή.
Τότε δυναμώνει ο Νους και αντέχει τους οποιουσδήποτε λογισμούς...
Θεραπευτική Αγωγή της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Όσιος Γέρ. Αναστάσιος ~ Κουδουμά Κρήτης

---


η έννοια της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού (6/3)

---

Άλλο να πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός, και άλλο να γνωρίζεις τον Θεό.
Όσα και αν μάθουμε, δεν είναι δυνατόν να γνωρίσουμε τον Κύριο, αν δεν ζήσουμε σύμφωνα με τις Εντολές Του, γιατί ο Κύριος δεν γνωρίζεται με την επιστήμη, αλλά εν Πνεύματι Αγίω. Πολλοί φιλόσοφοι και επιστήμονες έφτασαν να πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, αλλά δεν γνώρισαν τον Θεό. Κι εμείς οι μοναχοί μελετούμε ημέρα και νύχτα το Νόμο του Κυρίου, αλλά αυτό απέχει πολύ από το να γνωρίζουμε όλοι τον Θεό, παρότι όλοι πιστεύουμε. Άλλο να πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός, και άλλο να γνωρίζεις τον Θεό.
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (✞ 24 Σεπτεμβρίου 1938)

---

Αρχή της αγάπης του Θεού είναι η καταφρόνηση των βλεπομένων και των ανθρωπίνων πραγμάτων. Μεσότητα, η κάθαρση της καρδιάς και του νου, από την οποία ανοίγουν νοερά τα μάτια του νου και αποκτούμε επίγνωση της βασιλείας των ουρανών που είναι κρυμμένη μέσα μας. Και τέλος της, ο ακράτητος έρωτας των υπερφυσικών δωρεών του Θεού και η φυσική επιθυμία της ενώσεως με το Θεό και της αιώνιας αναπαύσεως σ’ Αυτόν. - Όσιος Νικήτας ο Στηθάτος

---

"Υπάρχουν 2 ειδών αμαρτωλοί:

α) Αυτοί που αμαρτάνουν και υπερηφανεύονται για τις αμαρτίες τους. Αυτοί δεν πρόκειται να δουν έλεος από το Θεό, διότι εν τω εγωισμό τους, δεν θα ζητήσουν την βοήθεια του Θεού και

β) αυτοί που αμαρτάνουν, αλλά ντρέπονται για τις αμαρτίες τους.

Αυτό που δυσκολεύει τον Θεό να εργαστεί στον άνθρωπο, δεν είναι οι πολλές του αμαρτίες, αλλά η ξεδιαντροπιά για τις αμαρτίες του, με το να υπερηφανεύεται γι' αυτές. Ενώ εκείνοι που ντρέπονται και λυπούνται για τις αμαρτίες τους, ο Θεός θα βρει πάτημα και αιτία, για να τους βοηθήσει..." ∽ Δημήτριος Παναγόπουλος, Ιεροκήρυκας †



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου