Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

αυτάρκεια, ρωγμή και χάρις…

Δεν χρειάζεται να δώση ο άνθρωπος άλλο τίποτε σάν αντάλλαγμα για την ψυχή του παρά το να γνωρίζη τον εαυτό του πως είναι μηδέν. Και με αυτό θα προσφέρη στον Θεό «καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην», η οποία είναι η μόνη θυσία που αρμόζει να προσφέρεται στο Θεό από κάθε ευσεβή άνθρωπο. 

Και αυτήν μόνο την θυσία δεν πρόκειται να εξουδενώση ο Θεός, ο οποίος γνωρίζει τον άνθρωπο πως δεν έχει άλλο τίποτε δικό του να του προσφέρη σάν θυσία, καθώς λέγει και ο Δαυΐδ: «Ότι ει ηθέλησας θυσίαν, έδωκα άν ολοκαυτώματα ουκ ευδοκήσεις. Θυσία τω Θεώ πνεύμα συντετριμμένον, καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην ο Θεός ουκ εξουδενώσει». 

Με αυτήν την θυσία και σώθηκαν και σώζονται και θα σωθούν βασιλείς, δυνάστες, ευγενείς, δυσγενείς, σοφοί, αμαθείς, πλούσιοι, φτωχοί, ζητιάνοι, άδικοι,

πλεονέκτες, άνομοι, ασελγείς, φονιάδες και κάθε είδος αμαρτωλών. 

Διότι εκείνος που θα αποκτήση αυτήν την θυσία, την συντριβή και ταπείνωσι, δεν είναι δυνατόν να πέση από κανένα μέρος, γιατί βρίσκεται πιό κάτω από όλους. 

Και ο Θεός δεν κατέβηκε στην γή και δεν ταπείνωσε τον εαυτό του μέχρι θανάτου για τίποτε άλλο παρά μόνο, για να εμφυτεύση (1) σε όσους πιστεύουν σ αυτόν «καρδίαν συντετριμμένην και τεταπεινωμένην». - ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ ΝΕΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 

--- 

(1)…. 19 καὶ δώσω αὐτοῖς καρδίαν ἑτέραν καὶ πνεῦμα καινὸν δώσω ἐν αὐτοῖς καὶ ἐκσπάσω τὴν καρδίαν τὴν λιθίνην ἐκ τῆς σαρκὸς αὐτῶν καὶ δώσω αὐτοῖς καρδίαν σαρκίνην· 20 ὅπως ἐν τοῖς προστάγμασί μου πορεύωνται καὶ τὰ δικαιώματά μου φυλάσσωνται καὶ ποιῶσιν αὐτά· καὶ ἔσονταί μοι εἰς λαὸν καὶ ἐγὼ ἔσομαι αὐτοῖς εἰς Θεόν. (Ιεζεκ.ια’) από το … Προσδοκώ ανάσταση νεκρών… και τοις εν τοις μνήμασι ζωή, χαρισάμενος

ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΝΗΣΤΕΙΩΝ

 μετὰ ἀνομων λογισθῆναιδιὰ πλήθους ἐλέους καταδεξάμενοςτὰς ἐμὰς ἁμαρτίαςἐξάλειψον ἐν πίστειὅπως σὲ δοξάζωεἰς πάντας τοὺς αἰῶνας. 

Τῶν ἁμαρτιῶν μου τὸ χειρόγραφοντῇ σῇ διάρρηξον λόγχῃκαὶ τῆς καρδίας μου τὰς ὀδύναςθεράπευσον Κύριεπληγείσης βέλει τῆς κακίαςτῶν πονηρῶν δαιμόνων. (Κανόνας η' ωδής Τριωδίου) 

---

Είπε ο άββας Ευάγριος: Αρχή σωτηρίας είναι το να καταδικάζεις τον εαυτό σου. 

--- 

Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας, περιεργίας, φιλαρχίας, και αργολογίας μη μοι δως. Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής, και αγάπης χάρισε μοι τω σω δούλω. 

Ναι Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα, και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου˙ ότι ευλογητός ει εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν. 

---

Αμήν παράσχου Κύριε αυτογνωσία με την στροφή προς τα έσω… αμήν αφορμάς μετανοίας παράσχου ημίν…

κατά την προτροπή του μεγ. Βασιλείου: ... όταν ο νους δεν σκορπίζεται στα εξωτερικά πράγματα, ούτε διαχέεται στο κόσμο από τίς αισθήσεις, γυρίζει στον εαυτό του και μέσα από τον εαυτό του ανεβαίνει στην έννοια του Θεού·  

---

Μια ρωγμή ζητάει ο Θεός… 

Βλέπεις ανθρώπους με πάθη και αμαρτίες, λάθη και σφάλματα και μόλις λίγο στραφούν στο Χριστό γεύονται μεγάλες χαρές πνευματικές. 

Κι άλλοι, χρόνια από παιδιά ίσως στο χώρο της εκκλησίας, και η ζωή τους άγευστη και άχρωμη από την εμπειρία του Θεού και την γλυκύτητα της Χάριτος. 

Τότε μοιραία μέσα σου γεννιούνται ερωτήματα, «μα γιατί; τι φταίει άραγε;». 

Την απάντηση την πήρα μια όμορφη νύχτα σε ένα κελί του Αγίου Όρους. «Γέροντα…», ρώτησα, «μα γιατί ο Θεός χαριτώνει ανθρώπους που δεν είναι και τόσο ασκητικοί και απαθείς και άλλους με πολύ αγώνα και κόπο πνευματικό τους αφήνει χρόνια στην πάλη; 

Μα γιατί ευλογημένε, αυτοί αισθάνονται αυτάρκεις. Αισθάνονται ότι τα κάνουν όλα σωστά και τέλεια. Η μεγαλύτερη αμαρτία τους είναι η «αρετή» τους … 

Κανόνες, νόμοι, φόβοι, ενοχές, πρέπει, εμμονές, διατήρηση πάση θυσία της εικόνας και του προφίλ μας, αυτοδικαιωτισμός και αισθήματα πνευματικών κατορθωμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στο Θεό να έρθει. 

Έχουν φτιάξει ένα συμπαγές οχυρό του «εγώ». Ο Θεός θέλει χώρο για να έρθει, ζητάει μια ρωγμή το Φως για να διώξει το σκοτάδι…». 

Οι άνθρωποι της Χάριτος είναι ραγισμένοι (1)… 

Πηγή: π. Λίβυος

--- 

(1) όχι απαραίτητα να υποπέσουν στην αμαρτία για να ραγίσουν, αλλά εκ της ταπεινότητος (2) που η συναίσθηση της αμαρτίας μπορεί να προκαλέσει. ΑΝ ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η αμαρτία, τότε οι άτρεπτοι άγγελοι δεν θα ''δικαιόντουσαν'' χάρη. Αλλά δεν είναι έτσι... και μετά από ένα σημείο, η λεπτότητα της συνειδήσεως δεν επαναπαύεται που δεν εφόνευσε ή εμοίχευσε εξωτερικά αλλά αισθάνεται συντετριμμένη (ραγισμένη) επειδή θύμωσε, επεθύμησε, εμίσησε.... αντίστοιχα των εγκλημάτων... κι αυτό ΑΝ ο καλός Θεός ρίξει λίγο φως προς αυτογνωσία (όπως θα τον ήθελε ο νέος εν ημίν ΑΔΑΜ Χριστός) και μας δώσει μεταστροφή, αντί του ψυχοβλαβούς μετεωρισμού και φαρισσαϊκής ενασχόλησης με την έξω ανθρωπότητα (έξω παλαιό ΑΔΑΜ). Κύριε ελέησον!!! 

αγ. Ευμένιος Σαριδάκης :

~Ο ταπεινός ασχολείται με τον εαυτόν του,
o υπερήφανος ασχολείται με τους άλλους.
~Ο ταπεινός γνωρίζει τον εαυτόν του.
Ο υπερήφανος δεν γνωρίζει τον εαυτόν του.
~Ο ταπεινός δέχεται με υπομονή ό,τι δεν μπορεί ν’αλλάξει και περιμένει. Ο υπερήφανος θέλει να γίνονται όλα όπως τα θέλει και όταν τα θέλει.
~Ο ταπεινός αναπαύεται και αναπαύει.
Ο υπερήφανος αναστατώνεται και αναστατώνει.
~Ο ταπεινός παίρνει όλα τα σφάλματα πάνω του. Ο υπερήφανος τα μεταβιβάζει στους άλλους.
~Ο ταπεινός δοξάζει και ευγνωμονεί το Θεό για όλα!
Ο υπερήφανος δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος και όλα τον ενοχλούν…
~Ο ταπεινός θα υψωθεί από τον Θεό.
Ο υπερήφανος θα ταπεινωθεί από τον Θεό.
~Αν αγαπήσεις την ταπεινοφροσύνη,θα γίνεις μερίδα του Χριστού.
Αν αγαπήσεις την υπερηφάνεια,θα γίνεις μερίδα των δαιμόνων.
~Η ταπείνωση κάνει τον άνθρωπο θεό.
Η υπερηφάνεια έκανε τους αγγέλους δαίμονες.
~Η ταπείνωση θα σου ανοίξει τις πόρτες του Ουρανού,
ενώ η υπερηφάνεια θα τις κλείσει.

(2) Ένας Ιερομόναχος προχωρούσε σκυφτά ανάμεσα σε κόσμο περαστικό...
Σε ένα παγκάκι καθόταν μια παρέα νέων.
Ένας από αυτούς σηκώθηκε ορμητικά μόλις είδε τον γέροντα και με όση δύναμη είχε του έριξε από πίσω μια δυνατή καρπαζιά στον σβέρκο.
Γυρνάει ο μοναχός κοιτάζει στα μάτια τον νέο και του λέει..
"Τέτοιος που είμαι καλά μου έκανες".
Ο νεαρός που δεν γνώριζε τον γέροντα και την ταπεινωσή του ξαφνιάστηκε από αυτήν την αντίδραση...
Αυτός στην θέση του δεν θα μπορούσε με τίποτα να πει κάτι τέτοιο.
Αμέσως του ζήτησε να τον συγχωρέσει...
Χωρίς να ξέρει τον λόγο αισθάνθηκε ότι είναι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο...
Σήμερα αυτό το τότε παιδί είναι Μοναχός με μεγάλη μετάνοια..
Πώς η ταπείνωσή μας μπορεί να διδάξει και να ωφελήσει ανθρώπους..
Το δύσκολο είναι να μην αντιδρούμε στους πειρασμούς και στις προκλήσεις.
Αυτό όμως απαιτεί Αγώνα, Προσευχή, Νηστεία, βαθιά εργασία στον εαυτόν μας, Χάρις...
Και όλα τα προηγούμενα είναι δικά μας η Χάρις όμως είναι Χάρισμα, Δώρο Θεού που βλέπει τον Αγώνα και την Μετάνοιά μας... (αληθινή ιστορία)

---

12 καὶ νῦν λέγει Κύριος ὁ Θεὸς ὑμῶν· ἐπιστράφητε πρός με ἐξ ὅλης τῆς καρδίας ὑμῶν καὶ ἐν νηστείᾳ καὶ ἐν κλαυθμῷ καὶ ἐν κοπετῷ· 13 καὶ διαρρήξατε τὰς καρδίας ὑμῶν καὶ μὴ τὰ ἱμάτια ὑμῶν καὶ ἐπιστράφητε πρὸς Κύριον τὸν Θεὸν ὑμῶν, ὅτι ἐλεήμων καὶ οἰκτίρμων ἐστί, μακρόθυμος καὶ πολυέλεος καὶ μετανοῶν ἐπὶ ταῖς κακίαις. (Ιωήλ β') 

* η φωτογραφία έχει πνευματικά δικαιώματα σε υψηλή ανάλυση.... στο παρόν άρθρο χρησιμοποιείται όχι για εμπορικούς λόγους, αλλά με την έννοια του προσανατολισμού (του ηλίανθου) προς Τον Ήλιο... και του ανάλογου υγιούς προσανατολισμού του ανθρώπου προς τον Θεό... σαν, όλην την ημέραν μελετάν την δικαιοσύνην Σου.

Σε αυτόν τον κόσμο είμαστε μόνον εγώ και ο Θεός (αββάς Αλώνιος)

---

καρδία συντετριμμένη και τεταπεινωμένη (αγ. Νήφων)


αμήν δι ευχών... καρδίαν καθαράν και πνεύμα ευθές…

1 σχόλιο:

  1. Πολύ λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν με ακρίβεια και διακρίνουν τα σφάλματά τους και των οποίων ο νους ποτέ δεν απομακρύνεται από τη μνήμη του Θεού.
    Τα μάτια μας, όταν έχουν την υγεία τους, μπορούν και βλέπουν τα πάντα, μέχρι και τα μικρά κουνούπια στον αέρα· ενώ αν χάσουν την υγεία και τη διαύγειά τους κι αρχίσουν να βλέπουν θολά, τότε αν είναι κάτι μεγάλο μπροστά τους το βλέπουν αμυδρά, και τα μικρά δεν τα βλέπουν διόλου.
    Έτσι και η ψυχή, αν θεραπεύσει με τη μεγάλη προσοχή την αναπηρία που έχει υποστεί λόγω της φιλοκοσμίας της, τότε και τα πιο μικρά σφάλματά της τα θεωρεί πολύ μεγάλα, και χύνει δάκρυα ακατάπαυστα με πολλή ευχαριστία. Γιατί λέει η Γραφή: «Οι δίκαιοι θα δοξολογήσουν το όνομά Σου»(Ψαλμ. 139, 14).
    Αν όμως η ψυχή εξακολουθεί να έχει το κοσμικό φρόνημα, τότε και φόνο αν διαπράξει, ή κανένα άλλο αμάρτημα άξιο μεγάλης τιμωρίας, μόλις το αισθάνεται· ενώ τα μικρά αμαρτήματα ουδέ καν τα αντιλαμβάνεται, αλλά και ως κατορθώματα πολλές φορές τα νομίζει και δεν ντρέπεται η άθλια να τα διηγείται με καύχημα.
    ΑΓΙΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΦΩΤΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή