Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

''γιατί'' και ''εγώ''

«Εκείνο το «γιατί» και εκείνο το «εγώ» που έχουμε, αυτά είναι η καταστροφή μας». Όσιος Άνθιμος της Χίου.

αμήν ο καλός Θεός να μας σταλάξει (και ανοίξει) μια ελάχιστη αυτογνωσία, του ''εγώ'' μας, σαν του Αβραάμ ... 27 καὶ ἀποκριθεὶς ῾Αβραὰμ εἶπε· νῦν ἠρξάμην λαλῆσαι πρὸς τὸν Κύριόν μου, ἐγὼ δέ εἰμι γῆ καὶ σποδός· (Γεν.ιη'27) για να στηθούν οι προϋποθέσεις της φιλοξενίας Του Τριαδικού Θεού. [Νάρθει Ο Κύριος, που χωρίς Εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν και συμπληρώσει στην φύση μας, το ''Α'' στην κεφαλή του καθενός, της αγάπης και αληθείας Του (μετονομάζοντάς μας από άβραμ σε αβραάμ (Γεν.ιζ'5)) και το ''Ρ'' της δικαιοσύνης Του στο σώμα (από σάρα σε σάρρα (Γεν.ιζ'15)].... να βάλουμε αρχή από την εικόνα επί γης (ε-γώ) για να βρεθεί η θεόσδοτη εικών Αυτού (ε-αυτός) ... τότε και έτσι διανοίγεται και βαδίζεται ο δρόμος από το κατ'εικόνα (σκιές) στο καθ'ωμοίωσιν (φως).... τότε οι λόγοι και τα αίτια και τα γιατί, θα απαντηθούν από τα σπλάγχνα Του Παντοκράτορος, που και οι τρίχες είναι αριθμημέναι... σαν από θησαυροφυλάκιο. Είναι οι απαντήσεις σε έναν διάλογο χωρίς ασυνέχεια μεταξύ Προσώπου και προσώπου, αφού προηγηθεί από εμάς ο καλοπροαίρετος τρόπος έκφρασης αυτών: 

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ καλέ μου Θεέ, μου λες το γιατί, ΑΝ μου αναλογεί, ΑΝ με συμφέρει η γνώση του αιτίου..... Με ''προσκόλληση'' αγαθή και εμπιστοσύνη (Συ οίδας), κι όχι με τριβή και αντίδραση..... που κάνει τον ζυγό και φορτίο μας (σταυρό) δυσβάσταχτο, πραγματικά καταστροφικό (κατά τον άγιο) αφού ''δουλεύει'' ο νους με κοσμικό φρόνημα. Κύριε ελέησον.... με δύο μόνες επιλογές σαν τους συσταυρούμενους εκατέρωθεν Του Κυρίου, ληστές. Του μεν καταγομένου εις άδην τω βάρει της βλασφημίας του δε κουφιζομένου πταισμάτων προς γνώσιν θεολογίας....  Κύριε δόξα Σοι!! 

---

χρηστός ο ζυγός και το φορτίον ελαφρόν... (φυσικοπνευματική οπτική)

ελευθερία κατὰ την Ορθόδοξη Εκκλησία π. Ἰωάννης Ρωμανίδης: "Ἐλεύθερος κατὰ τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία εἶναι ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος βρίσκεται σὲ κατάσταση φωτισμοῦ", αμήν εκμεταλλευόμενοι τα μη τυχαία γεγονότα που δι αυτών ο καλός Θεός θέλει να μας σώσει και να μας χαρίσει την επίγνωση της Αληθείας. Καταστάσεις που ''ωριμάζουν'' το νήπιο βασιλόπαιδο για να ενηλικιωθεί 

ΛΕΓΩ δέἐφὅσον χρόνον  κληρονόμος νήπιός ἐστινοὐδὲν διαφέρει δούλουκύριος πάντων ὤν, 2 ἀλλὰ ὑπὸ ἐπιτρόπους ἐστὶ καὶ οἰκονόμους ἄχρι τῆς προθεσμίας τοῦ πατρός.  3 οὕτω καὶ ἡμεῖςὅτε ἦμεν νήπιοιὑπὸ τὰ στοιχεῖα τοῦ κόσμου ἦμεν δεδουλωμένοι· (Γαλ.δ')
 

Αμήν δι ευχών.

Από το κελλάκι του αγ.Ανθίμου στην Χίο...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου