Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

του βιβλίου ''ορθόδοξη παιδεία, λόγοι ανάτασης και ανάστασης'' (έτοιμο για ανάκτηση) 


Σκοπός του ανθρώπου, είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος. Η μυστική και μυστηριακή ένωση (και όσον αφορά τους ήδη ορθοδόξους η παραμονή ένωσης) με Τον Κύριο…

5 ἐγώ εἰμι ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τὰ κλήματα. ὁ μένων ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν αὐτῷ, οὗτος φέρει καρπὸν πολύν, ὅτι χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν. (Ιωαν.ιε’)

κι είναι θέμα παιδείας και ολοκλήρου ζωής… (και ο λόγος τιτλοφόρησης του πονήματος) ή με τους πιασάρικους κοσμικούς όρους δια βίου μάθησης…

Κι έρχεται ο μέγας Βασίλειος να μας θυμίσει: «Ἀπώλεσαν, τήν Χάριν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος οἱ αἱρετικοί καί σχισματικοί καί διεκόπη ἡ μετάδοσις αὐτῆς ἀπό τήν στιγμή πού ἀπεμακρύνθησαν ἀπό τήν Ἐκκλησίαν... Μεταβιβασθέντες δέ στήν τάξη τῶν λαϊκῶν, οὔτε χάρισμα πνευματικόν ἔχουν, οὔτε νά βαπτίζουν ἢ νά χειροτονοῦν ἔχουν ἐξουσίαν, καί οἱ ἐξ αὐτῶν βαπτιζόμενοι, πρέπει νά ξαναβαπτίζονται μέ τό ἀληθινόν τῆς Καθολικῆς (ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ) Ἐκκλησίας βάπτισμα...»

και ο όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος: "ὅτι ἰδοὺ οἱ μακρύνοντες ἑαυτοὺς ἀπὸ σοῦ ἀπολοῦνται, ἐξωλόθρευσας πάντα τὸν πορνεύοντα ἀπὸ σοῦ" ψαλμ 72, 27 … οι μακρύνοντες εαυτούς από τον Θεό απολούνται. Ξεριζώθηκαν διότι δεν ήταν φυτεία του Θεού. Το Έθνος για να ανορθωθεί πρέπει

να αναγεννηθεί ηθικά, να παύση η διαφθορά και η παραλυσία των ηθών, να παύση η κακοήθεια και η αμαρτία, να παύση η αδικία, η πλεονεξία, η ασέβεια και η βλασφημία.

Για να συμπεράνουμε (ως επίλογο) και αμήν βιώνουμε καθημερινά, καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου…. (αθώοις χερσί και καθαρές καρδιές ... όντας αυτοί η μαγιά και έστω μικρή ζύμη που θα μεταμορφώσει την ιστορία, προσωπική και συλλογική του έθνους περνώντας το από το ψευτορωμαΐικο στο ευλογημένο έθνος).

με θεία πρόταση, για τους καλοδιάθετους…να μην χρηματίζονται οι δικαστές για να καλύπτουν εγκλήματα και θεσπίζουν απάνθρωπους νόμους... (αφού ΜΟΝΟ έτσι θα αναδειχθεί το υγιές δικαστικό σώμα) να μην χρηματίζονται οι μμέδες να λένε ψέμματα... οι γιατροί από τις φαρμακευτικές... όπου χρήμα και θεσούλες υψηλές και δωράκια... που φιμώνουν στόματα σε θέσεις ιεραρχίας, ακόμη και εκκλησίας, στρατ, αστυν... μκο ... κοκ... έτσι θα αναδειχθεί ένα ευλογημένο σώμα (ελλάδος) υγιές από ασθενές τώρα, με νέα μέλη και νέα κοινωνικά σώματα... σε ευθεία σχέση, συνάφεια και παραμονή ως κλήματα Στην Άμπελο και το Αληθές Σώμα Χριστού. Κύριε ελέησον, αμήν γένοιτο, έρχου ταχύ. 

Ως επίλογος παιδείας, ορίστηκε στην καινή, ότι ο αγαπών με, τας εμάς εντολάς τηρήσει…. με αυτό νάναι απόδειξη της παιδείας και νουθεσίας Κυρίου κι όχι βέβαια ξερά γνωσιολογικά και πολυμάθειες. 

Το παρόν, μπορεί να υπέχει ενός μεταξωτού θεοεπίβλεπτου στην σύνθεση ‘’ωραίου’’ ενδύματος, ακόμη και θεοΰφαντου, αφού χωρίς Εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν, αλλά είναι αμάνικο… Παραθέτει την θεωρία αλλά στον καθένα μας επαφίεται η ευλογημένη πράξη (πρόσθεση μανικίων) με όλην την κατάσταση και παρασχεθείσα γνωσιολογία να αδυνατεί να αντικαταστήσει το … και ένδυμα ουκ έχω ίνα εισέλθω… κρατώντας μας σε αυτογνωσία και ταπεινούς. 

Μπορεί να ασχολείται και να προβάλλει νοήματα, φαινομενικά υψηλά για τους κατέχοντες αυτά, αλλά συγκρινόμενα με Την Τράπεζα και θείο Δείπνο, ίσα που η κεφαλή ‘’βλέπει’’ τα παρατιθέμενα θεία εδέσματα, ώστε να επαναληφθεί βιωματικά μετά ταπεινώσεως η στιχομυθία, ζητώντας την τροφή της ψυχής και την θεραπεία της… 25 ἡ δὲ ἐλθοῦσα προσεκύνησεν αὐτῷ λέγουσα· Κύριε, βοήθει μοι. 26 ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπεν· οὐκ ἔστι καλὸν λαβεῖν τὸν ἄρτον τῶν τέκνων καὶ βαλεῖν τοῖς κυναρίοις. 27 ἡ δὲ εἶπε· ναί, Κύριε· καὶ γὰρ τὰ κυνάρια ἐσθίει ἀπὸ τῶν ψυχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τῶν κυρίων αὐτῶν.   (Ματθ.ιε’)

Ένδυμα εσωτερικό, εμ-βόλιο εσωτερικής παιδείας ομοίως, παρά το φαινόμενον των εξωτερικών σχημάτων και αισθητηρίων που το ψηλαφούν και ‘’αντιλαμβάνονται’’, γιατί το έξω, όσο και καλό να φαίνεται, δεν αρκεί. Κι ο θέλων τελειότητα, με το καλώς λίαν (καλώς) να μην τον επαναπαύει, ακούει το Άγιο Ιουστίνο (Πόποβιτς) Φιλόσοφο και Ομολογητή, να τον νουθετεί και υπενθυμίζει… Μόνον εν τω Θεανθρώπω είδεν ο άνθρωπος δια πρώτην φοράν τον εαυτόν του τέλειον και αιώνιον. Και εγνώρισε τον εαυτόν του εις όλας τας διαστάσεις του. Εντεύθεν η νέα αξιολογική και γνωσιολογική καθολική αρχή του ανθρωπίνου γένους: «μέτρον πάντων ο Θεάνθρωπος». (εν XC και δια XC, αμήν δι ευχών και ενεργείας των αγίων, του αγγέλου μας, και εξαιρέτως Της γλυκυτάτης Θεοτόκου).

Στην δε ΠΔ και ψαλμούς καταγράφεται … θῦσον τῷ Θεῷ θυσίαν αἰνέσεως καὶ ἀπόδος τῷ ῾Υψίστῳ τὰς εὐχάς σου· καὶ ἐπικάλεσαί με ἐν ἡμέρᾳ θλίψεώς σου, καὶ ἐξελοῦμαί σε, καὶ δοξάσεις με. (διάψαλμα). τῷ δὲ ἁμαρτωλῷ εἶπεν Θεός· ἱνατί σὺ διηγῇ τὰ δικαιώματά μου καὶ ἀναλαμβάνεις τὴν διαθήκην μου διὰ στόματός σου; σὺ δὲ ἐμίσησας παιδείαν καὶ ἐξέβαλες τοὺς λόγους μου εἰς τὰ ὀπίσω. εἰ ἐθεώρεις κλέπτην, συνέτρεχες αὐτῷ, καὶ μετὰ μοιχοῦ τὴν μερίδα σου ἐτίθεις. τὸ στόμα σου ἐπλεόνασε κακίαν, καὶ γλῶσσά σου περιέπλεκε δολιότητα· καθήμενος κατὰ τοῦ ἀδελφοῦ σου κατελάλεις καὶ κατὰ τοῦ υἱοῦ τῆς μητρός σου ἐτίθεις σκάνδαλον. ταῦτα ἐποίησας, καὶ ἐσίγησα· ὑπέλαβες ἀνομίαν, ὅτι ἔσομαί σοι ὅμοιος· ἐλέγξω σε καὶ παραστήσω κατὰ πρόσωπόν σου τὰς ἁμαρτίας σου. σύνετε δὴ ταῦτα, οἱ ἐπιλανθανόμενοι τοῦ Θεοῦ, μήποτε ἁρπάσῃ, καὶ οὐ μὴ ρυόμενος. θυσία αἰνέσεως δοξάσει με, καὶ ἐκεῖ ὁδός, δείξω αὐτῷ τὸ σωτήριόν μου. (ψαλμ.49) 

Βιολογικό σώμα, κοινωνικά σώματα και Σώμα Χριστού = Ορθόδοξη Εκκλησία 

Έθνος και κράτος 

…ο λόγος που έβαλα την εικόνα της Παναγίας ως εξώφυλλο και οπισθόφυλλο και ως τείχος απροσμάχητον, που προστατεύει την Πόλιν από τις επιθέσεις, και υμνείται από τους ενοίκους αυτής, είναι ευνόητο, αλλά και συμβολικό. Προφητεύτηκε και δρομολογείται η μετάβαση από την μία (κοσμική) πρωτεύουσα του κράτους, την Αθήνα και την ακρόπολή της, στην πνευματική πρωτεύουσα του έθνους και Πόλι, παρά το μειδίαμα μερικών και παρά την απαισιοδοξία άλλων. Η όλη διαδρομή, αναλογεί στην έσω ζωή, που πρέπει να προηγηθεί και αφορά την μετάβασή μας από μετεωρισμό και εκτός εαυτού στην ακρόπολη και κεφαλή μας, που είναι και η πρώτη βαθμίδα εντός εαυτού (ως ανάταση) και από εκεί στην καρδιά και ανάσταση, δια της μετανοίας. Γιατί, ποιο το κέρδος αν κερδίσουμε όλον τον κόσμο αλλά ζημιωθούμε στην ψυχή; ή όπως απαντούσε ο αγ. Παΐσιος στην ερώτηση, πότε θα πάρουμε την Πόλη; άστε τα αυτά, εσύ πήρες XC μέσα σου; Θα γίνει και το έξω, αλλά το έσω μας συμφέρει. Δρόμος που φωτίζεται από την Φωτεινή Νεφέλη και Σκέπη Της Θεοτόκου…. Αμήν όλοι οι εκφρασθέντες λόγοι (σαν επιλεγέντα άρθρα), νάταν ωφέλιμοι ως οδοδείκτες, ομόρροποι και ομόπνοοι του θείου σχεδίου. προσωπικά σε κάθε αναγνώστη και συλλογικά για την θλιβομένη στα έσχατα, Ελλάδα μας …     

Και από την δοξολογία της 28ης Οκτ: …Τὰς ὁδούς σου, Κύριε, γνώρισον ἡμῖν καὶ τὰς τρίβους σου δίδαξον ἡμᾶς, νομοθέτησον ἡμᾶς ἐν τῇ ὁδῷ σου καὶ ὁδήγησον πάντας, τοὺς Ἄρχοντας καὶ τὸν Λαόν, ἐπὶ τὴν ἀλήθειάν σου, ὅτι πολλοὶ κυκλόθεν οἱ ἐχθροὶ ἡμῶν καὶ μακάριος λαός, οὗ ἐστι βοηθὸς Κύριος Θεὸς αὐτοῦ.... 

ΤΕΛΟΣ

 ΚΑΙ ΤΩ ΘΕΩ ΔΟΞΑ 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου