Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα θα μπορούσε να αποφέρει στην Ελλάδα η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σύμφωνα με τον καθηγητή Α. Φώσκολο. Καταγγελία για συμφέροντα που μπλοκάρουν τις έρευνες
Σαν ένα "εμιράτο" πλούσιο σε υδρογονάνθρακες που μπορεί να σώσει την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη περιέγραψε την Κρήτη ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος.
Μιλώντας στην ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης, σε βουλευτές και τεχνικούς, τους κάλεσε να κινητοποιηθούν άμεσα προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ώστε να
προταχθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη.
προταχθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων κάτω από την Κρήτη.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, ο Αντώνης Φώσκολος, σύμφωνα με το cretalive.gr, μίλησε ευθέως για συμφέροντα που μπλοκάρουν τις έρευνες στην Κρήτη.
"Σε τέσσερα χρόνια από σήμερα εγγυώμαι ότι μπορεί να επιστρέψει το χαμόγελο στον Έλληνα, αν άμεσα προωθηθούν οι έρευνες. Κοιτάζουμε τα ψίχουλα του Ιονίου και όχι το "μπον φιλέ" της Κρήτης.
Σας μεταφέρω στοιχεία που έχουν προκύψει από έρευνες Νορβηγών, Γάλλων και Αμερικανών, οι οποίοι επί χρόνια ερευνούσαν την Κρήτη και το Λιβυκό χωρίς να γνωρίζουν τίποτα οι ελληνικές κυβερνήσεις", σημείωσε ο Αντώνης Φώσκολος.
Ο καθηγητής, παρουσιάζοντας διαφάνειες, αποκάλυψε στους τοπικούς φορείς την αναλυτική χαρτογράφηση και τα στοιχεία των ξένων ερευνητών στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης, όπου πιστοποιούνται τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου.
Αναφερόμενος στην ενέργεια που "κρύβεται" στα υποθαλάσσια ηφαίστεια, έφερε το παράδειγμα της Κύπρου, που με 4 ηφαίστεια "έβγαλε" 3 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου και της Αιγύπτου (8 τρισεκατομμύρια κυβικά, με 8 ηφαίστεια), τονίζοντας με νόημα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 60 υποθαλάσσια ηφαίστεια, τα οποία έχουν εντοπιστεί και αποτυπωθεί σε χάρτες.
Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης, όπως σημείωσε, είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από τα κοιτάσματα στη Νορβηγία, μια από τις χώρες που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Κρήτη από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών, όπως υπογράμμισε, θα μπορεί να ενισχύει την οικονομία της χώρας με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου