Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Λαμπροτρίτη


Τρίτη Διακαινησίμου, τιμάται η Παναγία η Πορταϊτισσα στην ΙΜ Ιβήρων του Αγίου Όρους


παρακλητικός (κείμενο)

ηχητικά: ---------------

συναξαριστής (βίος και τροπάρια) των νεοφανών μαρτύρων


αγιογραφία:

Ο Φώτης Κόντογλου έχει αγιογραφήσει την εικόνα των Αγίων Ραφαήλ Νικόλαου και Ειρήνης…..την γνωστή που κυκλοφορεί ευρέως…


Αλλά στο μοναστήρι τους στο τέμπλο του καθολικού προς τιμή του Αγίου Ραφαήλ υπάρχει αριστερά δίπλα στη Κυρία Θεοτόκο η εικόνα των Αγίων Ραφαήλ και Νικόλαου μόνο, χωρίς την Αγία Ειρήνη και αυτό διότι τότε που την αγιογράφησε δεν είχε αποκαλυφθεί η Αγία. Σε ένα ενύπνιο του μετά την αγιογράφηση αυτής της εικόνας είδε την Αγία και του

είπε….Φώτη και γω έχω μαρτυρήσει για την Αγάπη του Κυρίου μαζί με τον Ηγούμενο Άγιο Ραφαήλ …..και βλέποντας την, στην επόμενη εικόνα την έχει βάλει και Αυτή!

Αυτό όμως που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι στην εμφάνιση των Αγίων υπήρξε πολύ σκεπτικισμός στο κατά πόσο είναι όλα αυτά σωστά….ο Κόντογλου όμως με την καθαρή καρδιά και διάνοια του είχε πειστεί για τους Αγίους απλά όταν ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος ο Β΄ που ήταν και εκείνος Κυδωνιεύς και φίλος , του ζήτησε να τους αγιογραφήσει… εκείνος ήταν σκεπτικός και ανήσυχος πως θα τους «έκανε» γιατί δεν υπήρχε εικόνα τους πουθενά….και παρόλες τις διηγήσεις των χωριανών δεν είχε σχηματίσει «εικόνα»!

Τον καιρό αυτό ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κατέβηκε στην Αθήνα και είχε ζητήσει από τον Κόντογλου να πάει να τον παραλάβει από το αεροδρόμιο, έτσι και έγινε….
Όταν συναντήθηκαν και μπήκε ο Μητροπολίτης στο αυτοκίνητο του ο κ Φώτης δεν ξεκινούσε…έτσι τον ρωτάει ο Ιάκωβος γιατί δεν ξεκινά, για να πάρει την απάντηση ότι περιμένω τον ιερέα που ήταν δίπλα μας μέχρι που μπήκες στο αυτοκίνητο!

Τις επόμενες μέρες ο κυρ Φώτης είδε όνειρο τον Άγιο και του επιβεβαίωσε την παρουσία Του….και έτσι ο Αγιογράφος έκανε τις τόσο όμορφες αγιογραφίες των Αγίων!

Ο κυρ Φώτης αγιογραφούσε πολλές φορές βιωματικά!!

αναλόγιον:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου