Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

κοσμικό φρόνημα και θείο....


Το κοσμικό φρόνημα και θέλημα της σαρκός, αντιστρατεύεται του πνεύματος…

6 τὸ γὰρ φρόνημα τῆς σαρκὸς θάνατος, τὸ δὲ φρόνημα τοῦ πνεύματος ζωὴ καὶ εἰρήνη· διότι τὸ φρόνημα τῆς σαρκὸς ἔχθρα εἰς Θεόν·  (Ρωμ.η’)

Νοούμενη μια αδηφάγος χοάνη (6) που σαρκοποιεί το πνεύμα, κάνοντάς το ολοέν και πιο βαρύ και παχυλό και αδιαφανές και κολάσιμο ομού (σάρκα και πνεύμα των οποίων είμαστε διαχειριστές) σε σχέση με την πνευματικοποίηση της σάρκας με προσευχή και νηστεία μαζί με τα μυστηριακά εφόδια, που θα το κάνουν διαφανές αυτό και τον κόσμο και σαν άλλη χοάνη (9), αντίρροπη με την πρώτη, μας ανέλκει προς σωτηρίαν. 

...κι όπως εκφράστηκε το στώμεν καλώς από τον
αρχάγγελο Μιχαήλ, έτσι διαχρονικά τίθεται σε ισχύ η χάρις σταματημού πτώσης των υδάτων (ποταμών) που θάθελαν να μας παρασύρουν στην απώλεια και αφανίσουν, οπότε και αρχή ανόδου (μνήμη του εν χώναις θαύματος 6/9)


για δε την παχυλότητα και αδιαφάνεια που καρποφορεί η σάρκα και αντίθετα διαφάνεια που χαρίζει το πνεύμα, ο αγ.Μάξιμος ομολογητής σημειώνει....




Μετέστης προς την Ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής…

αμήν δι ευχών και χάριτι, συνοδοιπορούντες εκ του θανάτου προς την Ζωήν…. ως πορεία προς το Φως, όμοια και ανάλογη άνοδος προς το όρος Θαβώρ. Εν σιωπή και προσευχή, ώστε η μία νεφέλη, να αποδιώξει το άλλο νέφος. ...ἰδοὺ νεφέλη φωτεινὴ ἐπεσκίασεν αὐτούς, καὶ ἰδοὺ φωνὴ ἐκ τῆς νεφέλης λέγουσα· οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα· αὐτοῦ ἀκούετε· (Ματθ.ιζ’)

...και όπως το ένα πυρ Της Θεοτόκου ως φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτος σβήνει το άλλο πυρ, της ειδωλολατρείας κι είναι απαραίτητο ως αφετηρία ανόδου από τους πρόποδες του όρους Σινά, προς συνάντηση του Ζωντανού Θεού, (ακρόασης και τήρησης) των λόγων και ζωηφόρων ρημάτων Του.  (προτυπωμένα σκιωδώς (στο θεοβάδιστο όρος) σε λίθινες πλάκες, τώρα αμήν ενεργούμενο εν καρδίαις σαρκίναις – όχι την σάρκα της αμαρτίας, αλλά την μεταμορφωμένη δια Φωτός, εις Φως - ) .

ὃ γὰρ ἐὰν σπείρῃ ἄνθρωπος, τοῦτο καὶ θερίσει· 8 ὅτι ὁ σπείρων εἰς τὴν σάρκα
ἑαυτοῦ ἐκ τῆς σαρκὸς θερίσει φθοράν, ὁ δὲ σπείρων εἰς τὸ πνεῦμα ἐκ τοῦ πνεύματος θερίσει ζωὴν αἰώνιον. (Γαλ.ς’)

---


     
Υμνώ Εσένα την καθαράν ο ακάθαρτος...




Ο βράχος του Κύνωπα στην Πάτμο (και σχόλια συνειρμικά με την πνευματική περίοδο της νηστείας του 15αύγουστου και τα 2 αναγινωσκόμενα ευαγγέλια μικρού και μεγάλου παρακλητικού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου