Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Οι Trulli του Alberobello-ένα παράθυρο στο παρελθόν



Το Alberobello είναι μια μικρή πόλη στην επαρχία του Μπάρι, στην περιοχή Απουλία της Ιταλίας. Έχει περίπου 11.000 κατοίκους. Είναι γνωστή για τις μοναδικές κατοικίες της με τις κωνικές στέγες, οι οποίες είναι γνωστές ως "Trulli". Ασβεστολιθικά κτίσματα κατασκευασμένα χωρίς κονίαμα, αποτελούν  αξιόλογα δείγματα λαϊκής ιταλικής αρχιτεκτονικής.

Φωτογραφία ariel_40
Αρχαιολογικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι η περιοχή Alberobello έχει κατοικηθεί από τη Νεολιθική Εποχή και οι trulli θα έρθουν στην Απουλία κατά τους προϊστορικούς χρόνους, γύρω στον 13ο αιώνα π.Χ. μετά από
μια Κρητική ή Μυκηναϊκή μετανάστευση. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ιστορία και την ανάπτυξη των Trulli  κατά τη διάρκεια των αιώνων και πιο αξιόπιστες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν από τον 15ο αιώνα και μετά.
Φωτογραφία  Elizabeth Thomsen
Η τεχνική κατασκευής τους είναι παρόμοια με αυτήν, με την οποία κατασκευάζονταν οι πρωτόγονες καλύβες των προϊστορικών χρόνων. Κατασκευάζονταν χωρίς κονίαμα για να χρησιμεύσουν ως προσωρινά καταφύγια και αποθήκες, αλλά και ως μόνιμη κατοικία από μικροϊδιοκτήτες γης, εργάτες και αγρότες. Ο λόγος που προτιμούσαν τέτοιου είδους κατασκευές ήταν προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση από το Βασίλειο της Νάπολης, αφού πολύ εύκολα τα κτίσματα μπορούσαν να γκρεμιστούν και να κατασκευαστούν ξανά.
Φωτογραφία  Elizabeth Thomsen
Πολλά σπίτια trulli έχουν αναπαλαιωθεί και χρησιμεύουν ως εξοχικές αλλά και ως κύριες κατοικίες. Στα τέλη του εικοστού αιώνα η περιοχή Monti στο Alberobello ήταν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειμμένη, μέχρι που ένας ντόπιος τεχνίτης, ο Guido Antionetta, αγόρασε μερικά εγκαταλειμμένα trulli και τα ανακαίνισε με σκοπό να τα νοικιάζει. Στην στέγη του κάθε σπιτιού είχε ζωγραφίσει σύμβολα καλής τύχης.
Φωτογραφία  muflonepignolo
Οι Trulli του Alberobello αποτελούν Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1996. Είναι παραδοσιακά κτίσματα της Απουλίας, τα οποία έχουν διασωθεί ανέπαφα και συνυπάρχουν στον σύγχρονο κόσμο. Οι Trulli δεν είναι απλώς μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, αλλά ένα παράθυρο στο παρελθόν.
Πηγές 1 2 3 4

1 σχόλιο:

  1. πολύ όμορφο, παραμυθένιο!
    ξέρουν να διατηρούν και να επιδεικνύουν τα μνημεία τους εκεί...
    μάλλον θα'χουν και αυστηρότερους κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής απ'ότι στο κράτος μας :-)

    Μίλτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή