Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

περί Σάσων



Ένα νησί που στις 5 Ιουνίου του 1914 το «χαρίσαμε» στην Αλβανία

Η νήσος Σάσων ανήκει στα Ιόνια νησιά που είχαν παραχωρηθεί από την Αγγλία στην Ελλάδα με την Συνθήκη του Λονδίνου το 1864. Μετά από πιέσεις και απαίτηση κυρίως Ιταλίας και Αυστρίας, το νησί που ελέγχει στρατηγικά την είσοδο του μεγαλύτερου κόλπου και λιμανιού της Αλβανίας, την Αυλώνα, παραχωρήθηκε αμαχητί από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα. Με τον Νόμο 272/5.6.1914 παραχωρείται η νήσος Σάσων από την Ελλάδα στην Αλβανία.
Στις 2 Ιουλίου 1914 αποχώρησαν από τη Σάσωνα 25 Έλληνες στρατιώτες και 8 ναύτες, χωρίς να την παραδώσουν σε εκπρόσωπο των Αλβανών. Στο νησί παρέμειναν 15 οικογένειες βλαχόφωνων Ελλήνων βοσκών, οι οποίοι κλαίγοντας, κατά την αποχώρηση των στρατιωτών μας, φιλούσαν την ελληνική σημαία και εκλιπαρούσαν τους στρατιώτες μας να μην τους εγκαταλείψουν. «Οι δυστυχείς αυτοί ομόφυλοί μας, στις 16 Ιουλίου 1914 δολοφονήθηκαν άγρια από άτακτα
στίφη αλβανικά, που αποβιβάστηκαν για να εγκαθιδρύσουν στο νησί την «αλβανική διοίκηση». (Β.Γεωργίου, ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, Η συνεχιζόμενη Εθνική τραγωδία. Εκδόσεις Ε.ΡΗΓΑ).

Η νησος Σάσων είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα. Ο Πολύβιος την αναφέρει σε ένα «επεισόδιο» του πολέμου ανάμεσα στον Φίλιππο Ε’ της Μακεδονίας και τους Ρωμαίους. Ο Στράβωνας την αναφέρει πρώτος και ως Σασώ. Την αναφέρουν και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς.

Μάλλον μόνον οι Έλληνες αγνοούσαμε και αγνοούμε ακόμη τη μεγάλη στρατηγική της σημασία, πιθανότατα και την ίδια την ύπαρξή της...

Επειδή όμως οι παραχωρήσεις και τα χαρίσματα έχουν ονόματα και ''ιδεολογίες'' έρχονται δυο σκέψεις να συμπληρώσουν το παζλ.... (τώρα που μετά από ένα κομβικό νησάκι προχωράνε ακάθεκτοι οι αποδομητές λόγω μη αντίστασης, σε χαρίσματα μακεδονίας, θράκης, αιγαίου, κρήτης, χαρίζεται η ΕΛΛΑΣ μετά γης και ύδατος όπως είναι επιπλωμένη μετά των κατοίκων της ως δούλων της ντπ ...) : 

Δεν τη χαρίσαμε τη νήσο, την χάρισε συγκεκριμένα ο πλέον δωσίλογος και εντολοδόχος πρωθυπουργός που πέρασε από την Ελλάδα, αυτός που βομβάρδισε επίσης τη Χειμμάρα με ελληνικό πολεμικό πλοίο για να παραδοθεί στους Αλβανούς. Εκείνος που δεν έστειλε στρατό στο επαναστατημένο Καστελόριζο διότι θεωρούσε ότι "είναι μακριά και δεν το χρειάζεται!" Αυτός που ήθελε να παραδώσει τη Ζάκυνθο στους Βρετανούς και την Καβάλα στους Βουλγάρους. Εκείνος που είχε λυσσάξει να στείλουμε μεραρχίες στρατού στην Καλλίπολη. Αυτός που πήρε τη θέση του με τη βοήθεια των Γάλλων ναυτών του Ζώναρς, ο οποίος, Ζώναρς, απειλούσε ότι αν οι Έλληνες αντισταθούν στην δικτατορικώ τω τρόπω πρωθυπουργοποίηση του εκλεκτού της Γαλλίας "θα μετέτρεπε την Αθήνα σε Αράς" (ήτοι θα την ισοπέδωνε με τα κανόνια του). Αυτός που χώρισε την Ελλάδα στα δύο, έφερε τον Εθνικό Διχασμό, κι έκανε το "Κράτος της Θεσσαλονίκης", εκείνος που δολοφονούσε τους ευέλπιδες όταν έπαιρναν άδεια από τη Σχολή και που σκότωνε εν μέση οδώ τους πολιτικούς του αντιπάλους (όρα Ίωνα Δραγούμη) και για τον οποίον ἐπιλείψει γάρ με διηγούμενον ὁ χρόνος τα "κατορθώματα" του. Ο μόνος που ζητούσε αυτονομία της Κρήτης κι όχι ένωσιν με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί στα Χανιά με συνοδεία Γάλλων και Βρετανών ναυτών για να μην τον σκοτώσουν οι συμπατριώτες του, είχε όνομα και λεγόταν Ελ Μπενιζέλο. Γιατί φοβάστε να το πείτε; Επειδή η Δικτατορία Παπαδοπούλου, στις χειρότερες των ημερών της - τότε που ο Δικτάτωρ φόρεσε φράκο και ψηλό καπέλο κι αναφώνησε "Ζήτω η Δημοκρατία!" κάνοντας να γελούν και τα τούβλα - τον ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της λήθης και του έστησε αγάλματα εν μέσαις Αθήναις; Τη νήσο Σάσωνα δεν την παραδώσαμε εμείς, την παρέδωσε ο Ελ Μπενιζέλο που κυβερνούσε έχοντας αναστείλει περισσότερα άρθρα του Συντάγματος από κάθε άλλη δικτατορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου