Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

η κοσμική έναρξη της έλικος του ενιαυτού… και η περιτομή

31 Δεκ/1 Ιαν, ήθισται να ξεκινάμε την μέτρηση του νέου χρόνου…. 

1 Ιαν σαν να ξεκινά ένας έλικας πέριξ του ηλίου, που μας προσθέτει ηλικία… .αμήν και σοφία αμήν και αντικειμενική καλυτέρευση και περιστροφή γύρω από τον νοητό Ήλιο της Δικαιοσύνης, που πριν λίγο εορτάσαμε την εν σαρκί Του παρουσία.

Λέει ο αγ.Ιωάννης χρυσόστομος ότι αν  δικαιοσύνην εργάση, χρηστή σοι γέγονεν η ημέρα. Αν αμαρτία εργάση, πονηρά και κολάσεως γέμουσα. 

Επομένως και αυτονόητα, από την ιδίαν μας εργασία (δικαιοσύνη ή αμαρτία) πρόκειται να ξεδιπλωθεί η έλικα και σπείρα προς τα άνω (9) ή κάτω (6), παρότι ‘’τρέχουμε’’ μαζί με την γη (+) στον τελειολογικό της σκοπό, και τέρμα, όπου Ο Κύριος ως Α και Ω, αποδίδει κατά τα έργα εκάστου (Αποκ.κβ’). 

Σε αυτήν την καμπή, δίνουν και παίρνουν (καλώς) οι ευχές, μόνο που ο άξονάς τους είναι λοξός, όπως λοξός είναι και ο άξονας περιφοράς του ‘’κόσμου’’ (και κοσμικού φρονήματος), γύρω από τον εαυτό του. 

ΔΕΝ είναι κακό, αυτό έλειπε, απλά … μη εξαντλώντας τις ευχές στο καλώς λίαν, και τις καθιερωμένες περί υγείας, χαράς, ευτυχίας…. καλό θα ήταν να εντοπίσουμε σε τι υστερούν όλες, από την τελειότητα, ώστε νάναι αναφαίρετος χαρά, πραγματική ευτυχία. 

Μεταξύ των ευχών που ‘’κυριαρχούν’’ στο στερέωμα είναι και το …. ό,τι επιθυμείς!!! ναι μεν εννοείται ό,τι καλό επιθυμείς, αλλά η βαθύτητα της έννοιας

για το βάρος της αμαρτίας και την απελευθέρωση από την αμαρτία - Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Μακάριοι ὧν ἀφέθησαν αἱ ἀνομίαι καὶ ὧν ἐπεκαλύφθησαν αἱ ἁμαρτίαι· Ψαλ. 31,1

Ο φόβος, η σύγχυση, η αδυναμία, η ασθένεια και ο σκοτισμός του νου γεννώνται από την αμαρτία. Με την αμαρτία ο άνθρωπος προκαλεί άλλους εναντίον του, προξενεί σύγχυση στη συνείδηση του, έλκει επάνω του τους δαίμονες και τους δίνει όπλα να στραφούν εναντίον του. Με την αμαρτία ο άνθρωπος διαχωρίζει τον εαυτό του από τον Θεό, υψώνει τείχος ανάμεσα σ’ αυτόν και την πηγή κάθε καλού, αποξενώνεται απ’ τον φύλακα άγγελό του. 

Η διάπραξη της αμαρτίας σηματοδοτεί μια κήρυξη πολέμου εναντίον του Θεού και όλων των θεϊκών δυνάμεων. Αυτό είναι πιο παράλογο και απ’ το αν ένα ξεραμένο φθινοπωρινό φύλλο κήρυττε πόλεμο εναντίον του ανέμου! 

Πράγματι, εδώ συμβαίνει το πιο παράλογο απ’ όλα: ένας άνθρωπος κηρύσσει πόλεμο στο Θεό! Η κίνηση αυτή από μόνη της εγγυάται την καταστροφή και τη διάλυση του ανθρώπου, εάν αυτός δεν συνέλθει γρήγορα κι αν δεν μετανοήσει εγκαίρως και δεν προστρέξει στο Θεό για βοήθεια. 

Ο μέγας προφητάναξ Δαβίδ είχε πλήρη επίγνωση της δεινής καταστάσεως του αμαρτωλού ανθρώπου. Άλλωστε και ο ίδιος είχε προσωπική εμπειρία. Ένιωθε

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Η γέννησή Του Κυρίου και ο Σταυρός

Με την Γέννηση … φαίνεται να αρχίζει η συνοδοιπορία Λόγου και λόγου και φαίνεται, γιατί στην ακρίβεια η μυστική συνοδοιπορία ξεκινά από συλλήψεως, την οποία δια σημείων καλούμαστε να εντοπίσουμε. 

Δεν περνάει ούτε ένα εκκλησιαστικό 24ωρο και Ο Κύριος αρχίζει το σωτήριόν Του έργο. Ήλθε να μας εξάγει από την αίγυπτο και είδωλα, όπου είμαστε αιχμαλωτισμένοι από τον νοητό φαραώ. ἐξ Αἰγύπτου ἐκάλεσα τόν υἱόν μου… και στο πρόσωπο Αυτού, καλεί κάθε παιδί Του, 

να ενσωματωθεί στο Σώμα Του.

Μόνο που η μετοχή, δεν είναι ιδεατή στον χώρο των σκέψεων οπότε να μείνει στην θεωρητική πίστη αλλά έμπρακτη και ένσαρκη, με την ‘’υποχρέωση’’ να αναπτύξουμε με ελευθερία οργανικούς δεσμούς, όπως οι αγωγοί φλέβας – αρτηρίας και νεύρου, που ενώνουν (όπως το βιολογικό και κοινωνικά σώματα) τα κύτταρα με το Όλο Σώμα Χριστού (ορθόδοξη εκκλησία)… 

Το εξυψωμένο από τον κόσμο αναστάσιμο Σώμα, (οἰκοδομήσω μου τὴν ἐκκλησίαν, καὶ πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς. Ματθ.ις’) έχει βάση πέτρα κι όχι κινούμενη άμμο…. τους αγίους τόπους και βηθλεέμ. Στην βηθλεέμ γεννάται Ο ηγεμών που δια της ράβδου Του ποιμαίνει τον λαό Του σε έξοδο προς την βασιλεία του Θεού, [6 καὶ σὺ

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

ομιλία αγίου Βασιλείου για τα Χριστούγεννα

Εμπρός λοι­πόν, διάθεσε τον πλούτο ποικιλοτρόπως, γίνε φιλότιμος και λαμπρός όσον αφορά τις δαπάνες γι’ αυτούς πού έχουν ανάγκη. Μην αυξάνεις τις τιμές εκμεταλλευόμενος τις ανάγκες των άλλων. Μη περιμένεις πότε θα ύπαρξει έλλειψη σίτου για να ανοίξεις τις σιταποθήκες. Μη περιμένεις λιμοκτονία για να κερδίσεις χρυσό, ούτε κοινή στέρηση για να πλουτίσεις. Μη καπηλευθείς ανθρώπινες συμφορές. Μην ερεθίσεις τά τραύματα εκείνων πού έχουν πληγωθεί από τις μάστιγες. Συ όμως αποβλέπεις στο χρήμα, και στον αδελφό δεν προσβλέπεις. Και γνωρίζεις μεν τη σημασία που έχει το χάραγμα του κάθε νομίσμα­τος, και ξεχωρίζεις το γνήσιο από το πλαστό, αγνοείς όμως εντελώς τον αδελφό στην ώρα της ανάγκης. Και σε υπερευχαριστεί μεν το ωραίο χρώμα του χρυσού, δεν υπολογίζεις όμως πόσο σε επι­βαρύνει ο στεναγμός του πτωχού. Πώς να σου κάμω γνωστά τα βά­σανα του;
Θησαύρισε για τον εαυτό σου θησαυρό στον ουρανό. Αυτά που εναποτίθενται εκεί ούτε ο σκόρος τα κατατρώγει, ούτε η σήψη τα αφανίζει, ούτε τα κλέπτουν ληστές. Τί σε εμποδίζει να τα δώσεις τώρα; Δεν έχεις τον φτωχό ενώπιόν σου; Δεν είναι πλήρεις οι αποθήκες; Ο πεινασμένος λιώνει, ο γυμνός παγώνει, ο οφειλέτης έρχεται και συ

για την σάρκωση του Λόγου _κεφ Δ'_ αγ.Μαξίμου ομολογητού

 



ομιλία αγ,Ιωάννου χρυσοστόμου για την γέννηση Του Κυρίου


λόγοι αγίων για τα Χριστούγεννα και ύμνοι

λόγοι αγίων για τα Χριστούγεννα


τα 3 θαύματα με την Γέννηση του Κυρίου

ομιλία αγ,Ιωάννου χρυσοστόμου για την γέννηση Του Κυρίου


ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ! ~ Ἁγίου Ἰουστίνου Πόποβιτς

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

περί νόμου και χάριτος

Με αφορμή το …. "34 συνέτισόν με, καὶ ἐξερευνήσω τὸν νόμον σου καὶ φυλάξω αὐτὸν ἐν ὅλῃ καρδίᾳ μου. 35 ὁδήγησόν με ἐν τῇ τρίβῳ τῶν ἐντολῶν σου, ὅτι αὐτὴν ἠθέλησα. 36 κλῖνον τὴν καρδίαν μου εἰς τὰ μαρτύριά σου καὶ μὴ εἰς πλεονεξίαν. 37 ἀπόστρεψον τοὺς ὀφθαλμούς μου τοῦ μὴ ἰδεῖν ματαιότητα, ἐν τῇ ὁδῷ σου ζῆσόν με. 38 στῆσον τῷ δούλῳ σου τὸ λόγιόν σου εἰς τὸν φόβον σου." Ψαλμός 118 

και μία μόνο λέξη την πλεονεξία που είναι ειδωλολατρεία (Κολοσ.γ’5)*.... και με φόβο Θεού που είναι αρχή σοφίας, δυο σκέψεις. 

Ο νους, το ηγεμονικόν της ψυχής λαμβάνει το παραπάνω ερέθισμα του ψαλμού, το αλέθει ως μυλόπετρα και το αφομοιώνει ανάλογα με την υγεία του (πνευματικού) στομαχιού του. 

Θα μπορούσε να επαναπαυτεί, ότι εντάξει… τον αγώνα μας ενάντια στην υλική πλεονεξία κάπως τον κάνουμε, οπότε το προσπερνάμε και συνεχίζουμε,  αλλά χωρίς να γνωρίζουμε την βαθεία ασθένεια πως είμαστε συγκύπτουσες…. 

…κι ο νόμος θα επαναπαύει φαρισσαϊκά ότι τάχα τηρείται, αλλά θα υποβόσκει δαιμόνιο και θα έχει δεμένον τον νου, ως βου, ωσεί έτη δέκα και οκτώ…. όντας κι αυτή κόρη Αβραάμ, μέχρι ο ίδιος ο νους να προσέλθει στον Κύριο για να θεραπευτεί και ανέβει μία κλίμακα από τον νόμο στην χάρι. 

Είναι αντίστοιχη της ανάβασης της σαμαρείτιδας από τον έναν νόμον στον επόμενο και από εκεί στην χάρι, όπως τις δικαιολογεί** ο αγ.Μάξιμος ομολογητής. Είναι η

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

περί του νεοεμφανισθέντος αστέρος στον ουρανό…

…μια προσέγγιση πέραν των αστρονομικών μελετών και αστρολογικών απόψεων. 

Οἱ οὐρανοὶ διηγοῦνται δόξαν Θεοῦ, ποίησιν δὲ χειρῶν αὐτοῦ ἀναγγέλλει τὸ στερέωμα. ἡμέρα τῇ ἡμέρᾳ ἐρεύγεται ῥῆμα, καὶ νὺξ νυκτὶ ἀναγγέλλει γνῶσιν…. (ψαλμ.ιη’)

Πλησιάζει η ώρα που θα ψάλλουμε Ο Λόγος σαρξ εγένετο, και τα νοητά μας μάτια ψηλαφούν και βλέπουν και τους λόγους Του να σαρκούνται…. 

Η αξία τους όμως, αν εξαντληθεί στην έξω γνώση και δεν συσχετιστεί με τα έσω, ώστε ως οδοδείκτες να προτείνει την εντός ημών βασιλεία και τον ερχομό Του Κυρίου, βιωματικά, ειδικά αν μείνει αποκομμένη, χάνεται και σπαταλάται. Όση αξία πνευματική έχουν, δλδ μηδαμινή, οι φατνούλες, τα δωράκια, τα λαμπιόνια, χωρίς νάναι φάτνη η καρδιά, δώρα τα δώρα των μάγων Στον Κύριο, φώτα ειδωλικά τεχνητά, χωρίς εσωτερικό δι εξομολογήσεως και Θείας Κοινωνίας, κάθαρση και Φωτισμό … 

Γιαυτό και η τόλμη της παρούσας προσέγγισης, πέραν των εξωτερικών αστρονομικών μελετών και αστρολογικών απόψεων…. καθώς λόγοι που δεν ‘’δείχνουν’’

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

περί εμβολίων, τεστς, βασιλειών Ζωής και θανάτου

κυκλοφορά το … φανταστείτε ένα εμβόλιο τόσο ‘’ασφαλές’’ που πρέπει να απειληθείτε για να το κάνετε και για μια ασθένεια τόσο ‘’θανατηφόρα’’ που πρέπει να κάνετε τεστ για να ξέρετε ότι την έχετε. 

H αλήθεια είναι πάντως... ότι πάσχουμε από θανατηφόρες ασθένειες (αμαρτωλότητα) που πρέπει να κάνουμε το τεστ Υιού.... για να το μάθουμε .... κι όταν δεν διακρίνουμε τον πνευματικό θάνατο πίσω από τον αναπόφευκτο βιολογικό, τότε ασθενούμε, είμαστε ήδη νεκροί και δεν το έχουμε πάρει μυρουδιά. 

Αν αυτό δεν ίσχυε, τότε οι άγιοι δεν θα παρακαλούσαν τον  Ζωοδότη Χριστό… ζωοποίησόν με τον τεθανατωμένον τη αμαρτία. 

Καλό θάταν να περάσουμε από το υποχρεωτικό ένα εμβόλιο που αν συναρμοστεί* με τεχνητή νοημοσύνη (1) ενεργεί αντίθετα και αντίθεα του άλλου προαιρετικού εμ-βολίου (όστις θέλει), τα μόνα εμ-βόλια στην ζωή του ανθρώπου που οδηγούν το ένα Ι στην απώλεια (Ι τάγμα δαιμόνων με προμετωπίδα την επιστήμη** που κατέλαβε την καθέδρα της υγείας) και το άλλο Ι (Ιησούς) προς Ζωή (μέσω προϋποθέσεων, Θείας Κοινωνίας), εμβόλια με πνευματική (κάθετη) διάσταση σε σχέση με τα γνωστά επίγεια (οριζόντια) που ‘’απλά’’ μπορεί να παρατείνουν ή

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

προσευχή και θείο σχέδιο

Αναφέρεται από τους αγίους, ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ χαμένο ούτε ένα Κύριε ελέησον που εκφράστηκε, αλλά με αφορμή αυτό, ο καλός Θεός πάντα ενεργούσε και ενεργεί. 

Δίνουμε δικαιώματα με τις αστοχίες μας στον αντίδικο για την εκτέλεση του μισάνθρωπου σχεδίου του, για απώλεια ψυχική και αφανισμό μας, ακόμη και φυσικό, δίνουμε όμως με κάθε ευστοχία (προσευχή, εξομολόγηση, μετάνοια και διόρθωση βίου) δικαιώματα στον καλό Θεό. 

Και έρχεται η ώρα για να δούμε το σχέδιο του καλού Θεού να ξεδιπλώνεται, πίσω από τα φαινόμενα των σχεδίων των ανθρώπων. 

Κύριος διασκεδάζει βουλὰς ἐθνῶν, ἀθετεῖ δὲ λογισμοὺς λαῶν καὶ ἀθετεῖ βουλὰς ἀρχόντων· ἡ δὲ βουλὴ τοῦ Κυρίου εἰς τὸν αἰῶνα μένει, λογισμοὶ τῆς καρδίας αὐτοῦ εἰς γενεὰν καὶ γενεάν. μακάριον τὸ ἔθνος, οὗ ἐστι Κύριος ὁ Θεὸς αὐτοῦ, λαός, ὃν ἐξελέξατο εἰς κληρονομίαν ἑαυτῷ. 

Πριν περάσουμε στην μακαριότητα του έθνους που επιλέγουμε νάμαστε η κληρονομιά Του, πριν περάσουμε συλλογικά να γίνουμε λαός Του να εμπεριπατεί μαζί μας όσο ο καθένας γίνεται ναός Του, μέσα στην θολούρα και σκοτεινιά που

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Ο ιερέας, ο άγγελος και το ...λάθος

Κάποιος γέροντας, καθαρός και άγιος, κάθε φορά πού λειτουργούσε, έβλεπε αγγέλους δεξιά κι αριστερά του.

Αυτός είχε παραλάβει την τάξη της λειτουργίας από τούς αιρετικούς, κι επειδή ήταν άπειρος στα θεία δόγματα,έλεγε τις ευχές της αναφοράς με απλότητα και ακακία, χωρίς νά ξέρει ότι τις λέει εσφαλμένα.

Κάποτε όμως, από οικονομία Θεού, τον επισκέφθηκε ένας αδελφός πού γνώριζε καλά τα θεία δόγματα.

Ο αδελφός ήταν διάκονος, κι έτυχε νά παρευρεθεί την ώρα πού ο γέροντας λειτουργούσε.

Διαπίστωσε λοιπόν το λάθος και του είπε: Αυτά πού λες, πάτερ, στη λειτουργία δεν είναι της ορθοδόξου πίστεως.

Ο γέροντας όμως, επειδή έβλεπε την ώρα εκείνη αγγέλους, δεν έδωσε προσοχή στα λόγια του. Μα ο διάκονος επέμενε νά ελέγχει την κακοδοξία: Σφάλλεις, καλόγερε. .Η Εκκλησία δεν τα παραδέχεται αυτά.

Τότε ο γέροντας, βλέποντας την επιμονή του διακόνου, ρώτησε σε κάποια λειτουργία τούς αγγέλους πού τον παράστεκαν: Τι είναι αυτά πού μου λέει ο διάκονος;

Καλά σου λέει, απάντησαν εκείνοι, νά τα παραδεχθείς.

και γιατί τόσον καιρό δεν μου το λέγατε εσείς; – Γιατί ο Θεός έτσι οικονόμησε: ο άνθρωπος να διορθώνεται από ανθρώπους.

Από τότε ο γέροντας διορθώθηκε, ευχαριστώντας το Θεό και το διάκονο.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

@ποιμενάρχες για Χριστούγεννα 2020 και Θεοφάνεια 2021

ίσως πρέπει να προηγηθεί η ανάγνωση.... προσευχή και θείο σχέδιο 

…κι οι θύρες των ναών*, του ουρανού επί γης, και της κλίμακας από την γη προς τον ουρανό, παραμένουν ερμητικά κλεισμένες για την βαρύτητα της σάρκας και το κοσμικό φρόνημα του πνεύματός μας. 

Είμασταν προσεκτικοί στα κηρύγματά σας και μάθαμε το μάθημα του σηκωμένου δακτύλου σας που διεμήνυε… ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ.    

Ας αφήσουμε στην άκρη (χωρίς να υποτιμάτε ως δευτερεύουσα την στάση του λαού, ελκτική και ρυθμιστική της εκχεόμενης χάριτος…. μέριμνα του καθενός με τον πνευματικό του), ας αφήσουμε τα αγνοήματα αυτού και ας ακουμπήσουμε με σεβασμό (όσο αξίζει στους ορθοτομούντες (1) ΜΟΝΟ) τα αμαρτήματά σας. 

Όχι τες του βίου, που είναι ιεροκατάκριση, αλλά στα της πίστεως αστοχίες. Και γιατί αυτή η παρέμβαση στην αγιότητά σας; Σας προσφωνούμε αγίους, όχι γιατί είστε, αλλά γιατί πρέπει να είστε. Κι αν πάλι έχετε αγγέλους συλλειτουργούντες, αυτοί οι άγγελοι δεν θα σας διορθώσουν τα λάθη (2), αλλά ακόμη και ο τελευταίος διάκονός σας... ώστε εξ ανθρώπων η διόρθωση για λόγους ταπεινότητος.    

Εσείς το επαναλαμβάνετε καθ’ημέραν, και μακάρι να το πιστεύετε. … Κύριε ὁ Θεὸς ὁ παντοκράτωρ, ὁ μόνος ἅγιος, ὁ δεχόμενος θυσίαν αἰνέσεως παρά τῶν ἐπικαλουμένων σε ἐν ὅλῃ καρδίᾳ, πρόσδεξαι καὶ ἡμῶν τῶν ἁμαρτωλῶν τὴν δέησιν καὶ προσάγαγε τῷ ἁγίῳ σου θυσιαστηρίῳ, καὶ ἱκάνωσον ἡμᾶς προσενεγκεῖν σοι δῶρα τε καὶ θυσίας πνευματικὰς ὑπέρ τῶν ἡμετέρων ἁμαρτημάτων καί τῶν τοῦ λαοῦ ἀγνοημάτων. Καὶ καταξίωσον ἡμᾶς εὑρεῖν χάριν ἐνώπιόν σου, τοῦ γενέσθαι σοι εὐπρόσδεκτον τὴν θυσίαν ἡμῶν, καὶ ἐπισκηνῶσαι τὸ Πνεῦμα τῆς χάριτός σου τὸ ἀγαθόν ἐφ' ἡμᾶς, καὶ ἐπὶ τὰ προκείμενα δῶρα ταῦτα καὶ ἐπὶ πάντα τὸν λαόν σου.   

Ας αφήσουμε προς στιγμήν την ‘’υποχρέωση’’ μεταφοράς των δώρων προς τον λαό (που κεκλεισμένων των θυρών τις συστείλατε με κοσμικά κι όχι πνευματικά κριτήρια, ενώ έπρεπε να γίνεται το αντίθετο, όπως αρμόζει νάχουν ορθάνοιχτες τις θύρες τα θεραπευτήρια ψυχών και σωμάτων… παρέχοντας ιάματα) κι ας δούμε πως ήρθε η ώρα, να διακρίνει ο κάθε πιστός την διαφορά της κοσμικής εξουσίας και των πρωτοκαθεδριών ΜΕΣΑ στην Εκκλησία. Προσκληθήκατε. 25 ῾Ο δὲ ᾿Ιησοῦς προσκαλεσάμενος αὐτοὺς εἶπεν· οἴδατε ὅτι οἱ ἄρχοντες τῶν ἐθνῶν κατακυριεύουσιν

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

προσκύνημα στον αγ.Πατάπιο

Είχαμε πάει προσκύνημα στον Όσιο Πατάπιο (η μνήμη του τιμάται στις 8 Δεκεμβρίου) στο Λουτράκι με 8 πούλμαν. Στο πούλμαν το δικό μου, υπήρχε ένα ζευγάρι από την Κύπρο. Ο άνδρας δεν πίστευε σε τίποτα. Και όταν άκουσε που ομιλούσα εγώ και προσανατόλιζα τον κόσμο που πηγαίνουμε και τι περίπου θα αντιμετωπίσουμε εκεί, είπε:

- Τί μακάμβρια πράγματα είναι αυτά! Που μας πάει; Στο νεκροταφείο θα μας πάει αυτός;

Και όταν φτάσαμε εκεί, δεν πήγε καθόλου μέσα να προσκυνήσει τον Άγιο. Πήρε τη γυναίκα του και ζήτησε να πάει να κοιμηθεί με τη δικαιολογία ότι ήταν κουρασμένος και τα τοιαύτα.
Τους έδωσαν εκεί οι καλογριές κελλί να πάνε να κοιμηθούν. Μόλις πήγε να κοιμηθεί, του παρουσιάζεται ο Άγιος Πατάπιος καθήμενος σε μία πέτρα, στα σκαλάκια που βρίσκονται έξω από την πόρτα που φυλάγεται το άφθαρτο λείψανό του και του χαμογελούσε.
Και του λέει ο Άγιος:
- Γιατί δεν ήρθες από εδώ;
- Ποιός είσαι εσύ;
- Εγώ που είμαι εδώ πέρα...
- Μα εδώ είναι του Αγίου Παταπίου, αλλά εγώ δεν...

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Εισαγωγή (β'τόμου)

Μετά τον α’τόμο και για να μην καθίσταται αυτός ογκώδης, ξεκινά ο παρόν β’. Ποιος άλλος θάταν ο κεντρικός άξονας, ει μη η παιδεία; με την κατά Θεόν παιδεία και νουθεσία, περιττεύουν τα πολλά έξω λόγια, και μακάρι να εκφράζω μόνο όσα οικοδομούν τον έσω άνθρωπο εν Κυρίω.

…βασιλεῖς, σύνετε, παιδεύθητε, πάντες οἱ κρίνοντες τὴν γῆν. δουλεύσατε τῷ Κυρίῳ ἐν φόβῳ καὶ ἀγαλλιᾶσθε αὐτῷ ἐν τρόμῳ. δράξασθε παιδείας, μήποτε ὀργισθῇ Κύριος καὶ ἀπολεῖσθε ἐξ ὁδοῦ δικαίας. 

…ἡ παιδεία σου ἀνώρθωσέ με εἰς τέλος, καὶ ἡ παιδεία σου αὐτή με διδάξει. 

Αρθρογραφία, με γνώμονα όλην την ημέραν μελετάν την δικαιοσύνην Σου…. δι ευχών σαν πρωτεύοντα στόχο την καθαρότητα και ενοίκηση. 

Θεοτόκιον.
Υμνούντες σε φωτεινόν ως θάλαμον και ολόφωτον Κυρίου νυμφώνα τρανώς βοώμεν ημών, Θεοτόκε, των καρδιών τα ενδότερα κάθαρον, ίνα σκηνώση εν αυταίς ο Χριστός και πανάγιος Τόκος σου.
 

Φοβούμενοι μην ακούσουμε το φοβερό … ουκ έγνω υμάς, αμήν ο καλός Θεός να μας δίνει δύναμη και ευθυκρισία. Αυτογνωσία ως απαραίτητη βάση για όποιαν άλλη έσω γνώση, έως χάριτι,  θεογνωσίας.    

…τῷ δὲ ἁμαρτωλῷ εἶπεν ὁ Θεός· ἱνατί σὺ διηγῇ τὰ δικαιώματά μου καὶ ἀναλαμβάνεις τὴν διαθήκην μου διὰ στόματός σου; σὺ δὲ ἐμίσησας παιδείαν καὶ ἐξέβαλες τοὺς λόγους μου εἰς τὰ ὀπίσω. εἰ ἐθεώρεις κλέπτην, συνέτρεχες αὐτῷ, καὶ μετὰ μοιχοῦ τὴν μερίδα σου ἐτίθεις. τὸ στόμα σου ἐπλεόνασε κακίαν, καὶ ἡ γλῶσσά σου περιέπλεκε δολιότητα· καθήμενος κατὰ τοῦ ἀδελφοῦ σου κατελάλεις καὶ κατὰ τοῦ υἱοῦ τῆς μητρός σου ἐτίθεις σκάνδαλον. ταῦτα ἐποίησας, καὶ ἐσίγησα· ὑπέλαβες ἀνομίαν, ὅτι ἔσομαί σοι ὅμοιος· ἐλέγξω σε καὶ παραστήσω κατὰ πρόσωπόν σου τὰς ἁμαρτίας σου. σύνετε δὴ ταῦτα, οἱ ἐπιλανθανόμενοι τοῦ Θεοῦ, μήποτε ἁρπάσῃ, καὶ οὐ μὴ ᾖ ὁ ρυόμενος. θυσία αἰνέσεως δοξάσει με, καὶ ἐκεῖ ὁδός, ᾗ δείξω αὐτῷ τὸ σωτήριόν μου….  

Αμήν καλή ανάγνωση με κάθε ωφέλεια, προς επίγνωση Αληθείας και σωτηρία.




Θεοτόκε, σὺ εἶ ἡ ἄμπελος ἡ ἀληθινή, ἡ βλαστήσασα τὸν καρπὸν τῆς ζωῆς. Σὲ ἱκετεύομεν, πρέσβευε, Δέσποινα, μετὰ τῶν Ἀποστόλων, καὶ πάντων τῶν Ἁγίων, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

ορθόδοξη παιδεία λόγοι ανάτασης και ανάστασης β' τόμος

τα 3 πρώτα και σε αναλογική μορφή από εκδοτικούς οίκους

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ (β΄τόμου)

... αμήν απόστολοι αληθινού Τριαδικού Θεού, αμην φέροντες και βιώνοντες σταυρό Χριστού, αμήν φιλόθεοι και φιλάνθρωποι, πάλι σταυρό, δι ου χαρά εν όλω τω κόσμω, με ακρίβεια θεωρίας και διακονία προς αγαθόν και οικοδομή των συνανθρώπων, στην πράξη. 

Σε πόλεμο είμασταν ανέκαθεν με τα ίδια βαθύτερα δεδομένα, μόνο που αλλάζοντας οι εποχές, αλλάζουν και τα σχήματα. Ο Θεός θάταν άδικος, αν δεν έδινε ίσες (όχι ίδιες) ευκαιρίες στον καθένα. Στον θέλοντα να αγωνιστεί. Μακάρι να θέλουμε.   

Τότε εγγύς. …ἔδωκάς μοι ὑπερασπισμὸν σωτηρίας, καὶ ἡ δεξιά σου ἀντελάβετό μου, καὶ ἡ παιδεία σου ἀνώρθωσέ με εἰς τέλος, καὶ ἡ παιδεία σου αὐτή με διδάξει. (ψαλμ.ιζ’) 

και… βλέποντας τα πνευματικά σύννεφα, επειδή ισχύει το: … κατ᾿ ἀρχὰς σύ, Κύριε, τὴν γῆν ἐθεμελίωσας, καὶ ἔργα τῶν χειρῶν σού εἰσιν οἱ οὐρανοί· αὐτοὶ ἀπολοῦνται, σὺ δὲ διαμένεις, καὶ πάντες ὡς ἱμάτιον παλαιωθήσονται, καὶ ὡσεὶ περιβόλαιον ἑλίξεις αὐτοὺς καὶ ἀλλαγήσονται· σὺ δὲ ὁ αὐτὸς εἶ, καὶ τὰ ἔτη σου οὐκ ἐκλείψουσιν. οἱ υἱοὶ τῶν δούλων σου κατασκηνώσουσι, καὶ τὸ σπέρμα αὐτῶν εἰς τὸν αἰῶνα κατευθυνθήσεται. (ρα’) 

με, το κακό να προηγείται για να δημιουργήσει εντυπώσεις πανικό φθορά και θάνατο, η άλλη όψις κάνει και αυτή το great reset και restart, αλλά προς ΖΩΗ και ΦΩΣ αμήν μέτοχοι…. ἡ δὲ γῆ τῶν ἀσεβῶν πεσεῖται. Βάδιζε λαός μου, εἴσελθε εἰς τὸ ταμιεῖόν σου, ἀπόκλεισον τὴν θύραν σου, ἀποκρύβηθι μικρὸν ὅσον ὅσον, ἕως ἂν παρέλθῃ ἡ ὀργὴ Κυρίου. (προσευχή προφ.Ησαΐου)

ΤΕΛΟΣ

ΚΑΙ ΤΩ ΘΕΩ ΔΟΞΑ



Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Αλήθεια και Δικαιοσύνη

Όπως σε απόλυτη τιμή, πάντες γαρ απόστολοι, πάντες σταυροφόροι, πάντες φιλόθεοι και πάντες φιλάνθρωποι, έτσι και πάντες αληθινοί, πάντες δίκαιοι. (Τουλάχιστον έτσι φαίνονται ή αισθάνονται πως είναι, ο καθένας στον μικρόκοσμό του). 

Κι έρχεται η ώρα που αίρονται τα (δεξιά – αριστερά) παραπετάσματα (όπως σημειώνεται η απόλυτη τιμή) πέφτει ο μεσότοιχος…. για να φανεί το πρόσημο. Η κατεύθυνση, το τάνυσμα και η κατάληξη. 

Απόστολος, αλλά ποιανού κυρίου. Σταυρό φέροντες και ενεργούντες, αλλά ποιον σταυρό; τον αγκυλωτό (μέγγενη συνθλίβουσα), ισοσκελή, καλώς λίαν αρμονικό και ειρηνικό (εν μέρει υγιή κατά κόσμον, γιατί υπάρχει και ο ασθενής και βδελυρός, της ειρήνης του αμαλήκ της παγκοσμιοποίησης, με πεσμένες και βαρείες τις χείρες….) ή τέλος τον τέλειο ορθόδοξο, της υπέρ νουν ειρήνης; φιλόθεος, αλλά φίλος ποιανού θεού; φιλάνθρωπος αλλά ποιανού ανθρώπου; Εκείνου που σταυρώθηκε ή εκείνου που σταυρώνει Άνθρωπο και ανθρώπους (1) που ο αριθμός του ψηφίζεται από τους έχοντες νουν (όπως αναφέρει η αποκάλυψη) ως χξς’ ; 

Για να έλθει Ο Κύριος να κρίνει (ζώντας και νεκρούς) και αποδώσει το ‘’εμπορικό ισοζύγιο’’ του πως έδρασε ο κάθε άνθρωπος σε θεωρία και πράξη. Το αποδούναι εκάστω…. ὁ καιρὸς γὰρ ἐγγύς ἐστιν. 11 ὁ ἀδικῶν ἀδικησάτω ἔτι, καὶ ὁ ρυπαρὸς ρυπαρευθήτω ἔτι, καὶ ὁ δίκαιος δικαιοσύνην ποιησάτω ἔτι, καὶ ὁ ἅγιος ἁγιασθήτω ἔτι. 12 ᾿Ιδοὺ ἔρχομαι ταχύ, καὶ ὁ μισθός μου μετ᾿ ἐμοῦ, ἀποδοῦναι ἑκάστῳ ὡς τὸ ἔργον ἔσται αὐτοῦ. 13 ἐγὼ τὸ Α καὶ τὸ Ω, ὁ πρῶτος καὶ ὁ ἔσχατος, ἀρχὴ καὶ τέλος. (Αποκ.κβ’) 

Για να επανέλθουμε στον τίτλο και ουσία, ότι η …ἀλήθεια ἐκ τῆς γῆς ἀνέτειλε, καὶ δικαιοσύνη ἐκ τοῦ οὐρανοῦ διέκυψε.* 

Εν τω μεταξύ, Εἶπεν ἄφρων ἐν καρδίᾳ αὐτοῦ· οὐκ ἔστι Θεός. διεφθάρησαν καὶ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

μετά τις φυσιολογικές και βιολογικές ανάγκες, τι;

Ο άνθρωπος με τον πρώτο λοξό άξονα κίνησής του (σαν την γη, ως επί γης ένοικος) ενδιαφέρεται και κινείται να καλύψει τις φυσιολογικές και βιολογικές του ανάγκες, για την συντήρηση του ζειν. Κι είναι θεμιτό και λογικό και έως ένα βαθμό, καλό λίαν. 

Η διαφορά μεταξύ των δύο αναγκών έγκειται στο ότι αν δεν πληρωθούν οι βιολογικές ανάγκες (όπως αναπνοή, φαγητό, νερό…) ο άνθρωπος πεθαίνει, ενώ εάν δεν πληρωθούν οι φυσιολογικές, κατά την φύση του καθενός, ο άνθρωπος δεν πεθαίνει, απλά ζορίζεται (και, όσο ‘’απλά’’ θεωρητικά λέγεται, τόσο ζόρικα πρακτικά βιούται, αν είναι έξω από τον χορό. πχ με τη δύναμη να κόψει κάποιος το ναρκωτικό, το τσιγάρο, την πολυφαγία, την φιληδονία… που την έξι, την έκανε δεύτερη φύση). 

Όταν κάποιος μπολιάζει την φύση του με οποιοδήποτε πάθος, ναι μεν η ανάγκη γίνεται από βιολογική σε ‘’φυσιολογική’’ (προστιθέμενη η εξάρτηση στις ήδη ισχύουσες βιολογικές), αλλά, βαρύνει σε σχέση με την προηγούμενη χωρίς πάθος κατάσταση, και απαιτείται μεγαλύτερος κόπος και ψυχικό κόστος, υπεράνθρωπος αγώνας για την επιστροφή στην ‘’κανονικότητα’’, από στρεβλό και πεσμένο άξονα

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι

και… μαζί με το ασθενής και ωδιπόρος ουκ έχει αμαρτίαν (κατά τον κόσμο οδοιπόρος), έδεσε το συνηθισμένο δίδυμο της παρανοήσεως. 

Παίρνοντάς τα από την αρχή [σαν (μάλλον απαιτούμενο) επανευαγγελισμό και υγιή επανελληνισμό], ζητάμε στο απόδειπνο, όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά και με βαθύ νόημα: …. Τὰς ψυχὰς ἡμῶν ἁγίασον, τὰ σώματα ἅγνισον, τοὺς λογισμοὺς διόρθωσον, τὰς ἐννοίας κάθαρον καὶ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ πάσης θλίψεως, κακῶν καὶ ὀδύνης. Τείχισον ἡμᾶς ἁγίοις σου Ἀγγέλοις, ἵνα τῇ παρεμβολῇ αὐτῶν φρουρούμενοι καὶ ὁδηγούμενοι καταντήσωμεν εἰς τὴν ἑνότητα της πίστεως καὶ εἰς τὴν ἐπίγνωσιν της ἀπροσίτου σου δόξης, ὅτι εὐλογητὸς εἶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν. 

Μόλις προχθές γιορτάσαμε τα εισόδεια της Θεοτόκου και έκανε εντύπωση στο πανελλήνιο η υποκρισία όσων πρόβαλαν την Παναγία στα τοιχεία της βουλής, υποκρισία τιμής, την στιγμή που κλείνουν ερμητικά οι ναοί. Με αφορμή την προβολή στα τοιχεία της βουλής, επ’ευκαιρία των Εισοδίων της Θεοτόκου, της εικόνος Της…. την δική Της είσοδο στα άγια των αγίων, στάθηκε αυτό ως καλή αφορμή της δικής μας εξόδου από τις προβολές και αίγυπτο, προς τα ιεροσόλυμα και καρδιά μας, όπου με την ασκητική* (και ‘’καλογερικό’’) Της που σε μας είναι πρότυπο, οδεύουμε προς την Βηθλεέμ και

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

το great reset…. ελληνορθοδόξως ορώμενο

συγγνώμη για τα απαραίτητα εισαγωγικά και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των αρχόντων του κόσμου τούτου (για όσους όμως δεν τα άκουσαν, ίσως απαραίτητα).  

…Μετά τον covid ένα ακόμη καταστροφικό σενάριο από παγκοσμιοκράτες… Η Νέα Τάξη τελικά ήταν αποπροσανατολισμός κατ΄ουσίαν απεργάζεται την Παγκόσμια Αταξία, την απορρύθμιση των κοινωνιών την γενικευμένη αποδόμηση… O Jeremy Jurgens, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ-WEF δηλώνει : ′′πιστεύω ότι θα υπάρξει μια άλλη κρίση. Θα είναι πιο σημαντική. Θα είναι πιο γρήγορη συγκριτικά με αυτό που είδαμε με τον covid. Οι συνέπειες θα είναι πιο σημαντικές και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο σημαντικές.”Ο Klaus Schwab ιδρυτής κι Διευθυντής του WEF συγκεκριμενοποιεί τη νέα απειλή: ′′ Ξέρουμε τα πάντα αλλά δεν επιδεικνύουμε πάντοτε αρκετή προσοχή στο φοβερό σενάριο μια ολοκληρωτικής κυβερνο-επίθεσης που δύναται να σταματήσει το ηλεκτρικό ρεύμα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα νοσοκομεία και την κοινωνία μας γενικότερα. Η κρίση του COVID-19 θα θεωρηθεί ως μια μηδαμινή διαταραχή συγκρινόμενη με μια κυβερνοεπίθεση πιο σημαντική “. 

Εμπρός για την μεγάλη επαναφορά την μεγάλη επανεκκίνηση, The Great Reset / Great Reboot.. πηγή 

Και προχωράμε, μετά τις προγραμματικές τους δηλώσεις, στα δικά μας…. κι αν η

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

με αφορμή την προβολή στα τοιχεία της βουλής, επ’ευκαιρία των Εισοδίων της Θεοτόκου, της εικόνος Της….

(μπορεί να το επιμελήθηκε ο στρατός για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων... αλλά τα συχαρίκια πάνε στην κυβέρνηση) ... κι όπως κάθε επί γης ίχνος, κάθε σκιά επί των τοιχείων στο ''σπήλαιο'' του εγκεφάλου μας, ακολουθώντας τους απλωμένους εκατέρωθεν μίτους μπορούμε να οδηγηθούμε και προς τα κάτω και προς τα πάνω, δυο σκέψεις...

κι οι ίματζ μέικερς θα συνεχίσουν να πληρώνονται για τις ‘’καλές υπηρεσίες’’ που προσφέρουν στο σύστημα.

κι όσο εκτυπώνονται εικόνες, αλλά δεν εν-τυπώνεται η χάρις εντός της καρδίας, οι αλυσίδες καλά θα κρατούν.... (κατά τον ''μύθο'' του πλάτωνα) ευχόμενοι δε εμείς με αφορμή το παραπάνω ... να περάσουμε από την μία βουλή και σκιώδη, δια της βουλής της Θεοτόκου στα άγια... (με την είσοδό Της, να μας συνεισάγει)... 

κι αν η πυραμίδα δεν αποδώσει τον ''λόγο'' που κατασκευάστηκε, θα παραμείνει τάφος.  

Ελληνορθόδοξη οπτική πυραμίδων και Ανθρώπου 

Διαβάζονται τόμοι, αναλύονται υποθέσεις και θέσεις. ''Κυνηγά'' ο ματαιόδοξος υψηλοφρονών άνθρωπος ενδοσυμπαντικά μυστικά σε σείριους και ωρίωνες... (το αιώνιο δόλωμα της σοφίας και δύναμης, έξω και μακρυά) αλλά γυρνάει από εκεί ψηλά, κενός. Τόσο απογοητευμένος, που προσπερνά αδιάκριτα (την λεπτομέρεια) που είναι ο διάδρομος κατάβασης. Αυτόν που είναι σε 26ο33’ και που κάτι ''δείχνει''.

Είναι σαν εκείνες τις βιβλιοθήκες που κρύβουν καλά ένα ''πέρασμα'' που
 όποιος αντιληφθεί ότι πίσω από αυτό το φαινόμενο βιβλίο ή κάδρο...., κάτι κρύβεται, του διανοίγεται ένας άλλος κόσμος (συνήθως θησαυρός) κι εδώ ΟΝΤΩΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ. Θησαυρός Ζωής....  

Κατέβηκε Ο Κύριος και Λόγος (2ο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος). Εγεννήθη ως άνθρωπος έκπτωτος (6) και άνοιξε τον δρόμο επιστροφής (33). Και ο διάδρομος

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Η ΕΝ ΤΩ ΝΑΩ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Η " ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΗ " ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ο Δεσπότης των όλων, ο οποίος δεν παραβλέπει καμία προσευχή, εισάκουσε τις θερμές δεήσεις και νηστείες των σωφρόνων και δικαίων Προπατόρων Ιωακείμ και Άννης και τους χαρίζει ως δώρο " την προεκλεγμένην πασών των γενεών ", την Θεόπαιδα Παρθένο Μαριάμ. Και αυτοί με πλήρη ευγνωμοσύνη εκπληρώνουν την επαγγελία, την υπόσχεσή τους προς τον Θεό πριν από τη σύλληψή Της και Του αφιερώνουν την τριετή Πάναγνο Κόρη ως ευώδες ανάθημα. Την τριετίζουσα Μαριάμ συνοδεύουν στο Ναό λαμπαδηφόροι παρθένοι και υποδέχεται Αυτήν ο Αρχιερεύς Ζαχαρίας. Αυτός, αφού πληροφορήθηκε από τον Θεό ότι η μικρή Παρθένος είναι η πρόξενος της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, εισάγει Αυτήν εις τα " Άγια των Αγίων ", εκεί όπου μόνον ο Αρχιερέας είχε δικαίωμα να εισέλθει και μόνο μία φορά τον χρόνο. Στα Άγια των Αγίων υπήρχε η Κιβωτός της Διαθήκης την οποία επισκίαζαν δύο ολόχρυσα

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

ο κύκλος της ζωής όπως ήταν πάντα, αλλά και όπως διαμορφώνεται με τις νέες τεχνολογίες

Ο Άναρχος και Ατελεύτητος Θεός απεικονίζεται σχηματικά στην Ορθοδοξία, με  κύκλο (όχι μόνο ως Ο, εντοπισμένα θεολογικά  στην ΠΔ και σε άλλες προσεγγίσεις, αλλά και ως Ο+Ο=Ω όπως αναλύονται στο θεόσδοτο όνομα ΙΩΑΝΝΗΣ και ΚΔ)… αλλά και στην συνέχεια, όπως αναφέρει ο απ.Παύλος ‘’φιλοσοφικά’’ (για να υπάρξει σημείο επαφής και ελκύσει φιλοσόφους) … 27 ζητεῖν τὸν Κύριον, εἰ ἄρα γε ψηλαφήσειαν αὐτὸν καὶ εὕροιεν, καί γε οὐ μακρὰν ἀπὸ ἑνὸς ἑκάστου ἡμῶν ὑπάρχοντα. 28 ἐν αὐτῷ γὰρ ζῶμεν καὶ κινούμεθα καὶ ἐσμέν, ὡς καί τινες τῶν καθ᾿ ὑμᾶς ποιητῶν εἰρήκασι· τοῦ γὰρ καὶ γένος ἐσμέν. (Πραξ.ιζ’) 

Θα ήταν όμως άτοπο και μονότονο και ανεδαφικό αν οριζόταν η ζωή μας με έναν κύκλο (που ως γεωμετρικό σχήμα είναι χωρίς αρχή και τέλος) αφού η ζωή μας και αρχή και τέλος έχει. Βιολογική αρχή και πνευματική (ως θεία πνοή με την σύλληψη) αλλά και τέλος, που μετά από αυτό, έχει και κατάληξη/κατάταξη. 


Στον βιούμενο ‘’κύκλο’’ ζωής, νομίζω πως όλοι αισθανόμαστε τανύσματα θεωρητικά και πρακτικά, κεντρομόλα και φυγόκεντρα, που μας εγγίζουν ή απομακρύνουν από το Κέντρο.
 

Στον μικρόκοσμό μας, και όσο τυγχάνουμε επί γης επιβάτες, όλοι μαζί, γη κι εμείς, πάλι είναι άστοχη η γεωμετρική απεικόνιση ως κύκλου που περιστρέφεται μαζί με άλλους πλανήτες, μονότονα, γύρω από έναν σταθερά ‘’καρφιτσωμένο’’ στον ουρανό,  ήλιο.΄


Στο https://www.youtube.com/watch?v=0jHsq36_NTU (1) φαίνεται παραστατικά η ελικοειδής κίνηση. Στον κόσμο (σύνολο μικρομικρόκοσμου, μικρόκοσμου και μακρόκοσμου) που γέμει από σπείρες, (6άρια και 9άρια) εκτυπούμενη και ενεργώντας η ζωή στο dna , κοχλιούς, φυτά έως και γαλαξίες… δεν είναι λογικό σφάλμα να πούμε πως όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και βοηθητικά (αν θέλουμε) δια της αναγωγής, προς την  αυτογνωσία μας [εν ημίν 6vs9 - κοιλία - κεφαλή, ους ανεστραμμένος μάλχος 6, έμβρυο vs αναγέννηση όρθιος ανήρ, 9], οντογνωσία, κοσμογνωσία και εν μέρει θεογνωσία, όσο μας προτρέπει και επιτρέπει Ο Κύριος να ψηλαφούμε. 

Παράλληλα, οι άγιοι πατέρες λένε: …Ἡ αἰωνιότητα ὅπως καὶ ἡ ἱστορία δὲν εἶναι

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

περί ψυχής και κολάσεως…

-Καί ὅλα ἐκεῖνα τά ζῶα πού εἴδαμε φυλακισμένα, τά ποντίκια, τά θηρία, τά ἑρπετά, τί εἶναι;

-Εἶναι οἱ ψυχές τῶν ἄσωτων καί ἁμαρτωλῶν.

-Πώ πώ! Ἔτσι εἶναι οἱ ψυχές τῶν ἀνθρώπων;

-Ὄχι παιδί μου. Ὁ Θεός οἰκονόμησε νά φανοῦν ἔτσι, γιά νά μᾶς δείξει ποιάν ἁμαρτία ἔκανε κάθε ψυχή. Ἄλλες ἀπ’ αὐτές ἀνήκουν σέ φονιάδες, ἄλλες σέ μοιχούς καί πόρνους, ἄλλες σέ σοδομίτες, ἄλλες σέ κλέφτες καί φιλάργυρους, ἄλλες σέ αἱρετικούς, ἄλλες σέ κενόδοξους καί ἄλλες σέ ἄλλους ἁμαρτωλούς. Εἶναι οἱ ψυχές πού “ταυτίστηκαν μέ τά ἄλογα κτήνη καί ἔγιναν ὅμοιες μ’ αὐτά”(Ψαλμ. μη’13).

 

Γι’ αὐτό ὁ Κύριος τίς ἔκανε νά φαίνονται μέ τέτοιες μορφές.

Συγκεκριμένα, οἱ φονιάδες φαίνονται σάν σκορπιοί,

οἱ εἰδωλολάτρες σάν ἀγριοκάτσικα,

οἱ μάγοι σάν φίδια,

οἱ κτηνοβάτες σάν ποντίκια,

Γιατί η ψυχή μοιάζει με τη μυλόπετρα; (Αββάς Κασσιανός)

Ο Αββάς Κασσιανός ταξιδεύει στην έρημο της Αιγύπτου και συνομιλεί με τον Αββά Μωυσή και τον ρωτά γιατί η ψυχή μοιάζει με μυλόπετρα.

Αυτή την εσωτερική εργασία την καταλαβαίνουμε καλύτερα αν παρομοιάσουμε την ψυχή με μια μυλόπετρα, την οποία γυρίζει το ρεύμα του νερού συνεχώς γύρω από τον άξονά της, και η οποία ποτέ δεν σταματάει να γυρίζει ενόσω το νερό τρέχει. Αλλά ο μυλωνάς έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει αν θα αλέσει σιτάρι, βρώμη ή ζιζάνια. Ο μύλος υποχρεώνεται να αλέσει ότι του ρίχνει ο μυλωνάς.

Το ίδιο συμβαίνει καί στην ψυχή του ανθρώπου. Μέσα στις δοκιμασίες της ζωής μπαίνει η ψυχή σε κίνηση από τους χειμάρρους των πειρασμών που την κατακλύζουν και δεν μπορεί πια να ελευθερωθεί από το ρεύμα των λογισμών. Η ίδια όμως η ψυχή, με τον αγώνα της και με την προσοχή της, φροντίζει για το είδος των λογισμών που πρέπει να δέχεται ή να απορρίπτει. Διότι, όπως είπαμε παραπάνω, εάν διαρκώς φέρνουμε στη μνήμη μας τις Θείες Γραφές και αν ανεβάζουμε το νου μας ψηλά, ώστε να ασχολείται με πνευματικά πράγματα και να επιθυμεί την τελειότητα και τη μέλλουσα μακαριότητα, επόμενο είναι ότι απ’ αυτή την πνευματική ενασχόληση

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

αγ Παΐσιος για τον πόνο

Γέροντα, τον τελευταίο καιρό έχω πρόβλημα με την καρδιά και φοβάμαι μήπως πάθω κάτι. – Μη φοβάσαι. Όλοι κάτι πρέπει να έχουμε, γιατί, όταν έχουμε κάτι, καθόμαστε στα πόδια του Χριστού και Τον παρακαλούμε να μας βοηθήσει.

Γέροντα, σας παρακαλώ, ευχηθείτε να γίνω καλά.

Δε σε συμφέρει να κάνω προσευχή γι αυτό το θέμα. Αν κάνεις υπομονή με πίστη στον Θεό, θα πάρεις σύνταξη απο το Υγειονομικό του Θεού, η οποία είναι μεγαλύτερη από τη σύνταξη του ΟΓΑ.

Διάβασα κάπου ότι ένας άρρωστος παρακαλούσε τον Άγιο Παντελεήμονα να τον κάνει καλά. Ο Άγιος όμως δεν τον θεράπευε και αυτός συνέχιζε να τον παρακαλεί.

Τελικά θεραπεύθηκε. Όταν πέθανε και πήγε στην άλλη ζωή, είδε ότι εξ αιτίας της θεραπείας του έχασε πολλά στεφάνια. Τότε είπε στον Άγιο Παντελεήμονα :