Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Η ΕΝ ΤΩ ΝΑΩ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Η " ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΗ " ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ο Δεσπότης των όλων, ο οποίος δεν παραβλέπει καμία προσευχή, εισάκουσε τις θερμές δεήσεις και νηστείες των σωφρόνων και δικαίων Προπατόρων Ιωακείμ και Άννης και τους χαρίζει ως δώρο " την προεκλεγμένην πασών των γενεών ", την Θεόπαιδα Παρθένο Μαριάμ. Και αυτοί με πλήρη ευγνωμοσύνη εκπληρώνουν την επαγγελία, την υπόσχεσή τους προς τον Θεό πριν από τη σύλληψή Της και Του αφιερώνουν την τριετή Πάναγνο Κόρη ως ευώδες ανάθημα. Την τριετίζουσα Μαριάμ συνοδεύουν στο Ναό λαμπαδηφόροι παρθένοι και υποδέχεται Αυτήν ο Αρχιερεύς Ζαχαρίας. Αυτός, αφού πληροφορήθηκε από τον Θεό ότι η μικρή Παρθένος είναι η πρόξενος της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, εισάγει Αυτήν εις τα " Άγια των Αγίων ", εκεί όπου μόνον ο Αρχιερέας είχε δικαίωμα να εισέλθει και μόνο μία φορά τον χρόνο. Στα Άγια των Αγίων υπήρχε η Κιβωτός της Διαθήκης την οποία επισκίαζαν δύο ολόχρυσα Χερουβίμ, και μέσα σε αυτήν οι δύο λίθινες πλάκες της διαθήκης, που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή, το μάννα και η βλαστήσασα ράβδος του Ααρών, προτυπώσεις όλα του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Παλαιά Διαθήκη. Όταν εισήλθε η Παναγία στο Ιερό, όλα αυτά τα άψυχα αντικείμενα έπεσαν και προσκύνησαν " την Έμψυχο Κιβωτό " της Εκκλησίας.

Μέσα στο Ιερό η Παναγία έζησε δώδεκα ολόκληρα χρόνια ασκητικά σαν μοναχή, τρεφόμενη υπό Αγγέλου με ακρόαση των Θείων Γραφών, αδειάλειπτη προσευχή και στραμμένα το βλέμμα, την διάνοια, την ψυχή και την καρδιά προς τον Θεό. Η πρώτη μοναχή της Καινής Διαθήκης έπρεπε να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για τη μεγάλη αποστολή της, ώστε να καταστεί κατοικητήριον του ζώντος Χριστού, η Μητέρα του Θεού.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι το προοίμιο, ο πρόλογος του σχεδίου της Θείας Οικονομίας, το κεφάλαιο η Γέννηση του Χριστού και ο επίλογος η σωτηρία μας. Η Παναγία εισοδεύει στην ψυχή μας για να μας φέρει τα άνθη της αγνείας και της νιότης Της και να δεχτεί της ψυχής μας τον ασπασμό. Εισοδεύει στην Εκκλησία και ο Χριστός εισοδεύει στη ζωή μας

Η Παναγία είναι το δώρο της ανθρώπινης φύσεως στον Θεό, αλλά και δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και όπως ένα δώρο μας γεμίζει χαρά, έτσι και τώρα η Θεοτόκος μας γεμίζει με πνευματική ευφροσύνη και χαρά, αφού γέννησε την πηγή της χαράς, που είναι ο Χριστός. Ας Την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει στον Υιό Της και Θεό για τη σωτηρία μας, για την παρουσία της Χάριτος του Θεού στην καρδιά μας και την είσοδό μας στη Βασιλεία των Ουρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου