Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

πως οι ψαλμοί λεπτύνουν τον νου ....

με μια απλή μετάφραση ''όρων'' ...

από το: περί ησυχίας και περί των δύο τρόπων της προσευχής. Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης διαβάζουμε:  

...Άλλοτε δε, το πνεύμα έλκει το νου προς εαυτό και τον περιορίζει στο βάθος της καρδιάς και τον εμποδίζει από τη συνηθισμένη του περιφορά. 

Και τότε δεν οδηγείται πλέον αιχμάλωτος των Ασσυρίων μακριά από την Ιερουσαλήμ, αλλά επιστρέφει αξιέπαινα από τη Βαβυλώνα στη Σιών, ώστε να λέει κι αυτός μαζί με τον Προφήτη: «Σου πρέπει ύμνος, Θεέ μου, στη Σιών, και θα σου αποδώσομε το τάξιμό μας στην Ιερουσαλήμ» (Ψαλμ. 64, 2) και: «Όταν ο Κύριος επιστρέψει τους αιχμαλώτους στη Σιών, θα αναγαλλιάσει ο Ιακώβ και θα ευφρανθεί ο Ισραήλ» (Ψαλμ. 125, 1 και 25, 2). 

…όταν θα επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι λογισμοί στην καρδιά (Σιών) όταν θα συσταλεί ο ψυχοβλαβής μετεωρισμός τότε θα αναγαλλιάσει το Πνεύμα το Άγιο... (Ιακώβ που είναι ο σκιώδης τύπος Του, μετά τον Αβραάμ πατέρα δύο διαθηκών, και Ισαάκ υπάκουο υιό έως θυσίας, στον τύπο του Υιού. Με το Άγιο Πνεύμα να χαρίζει τεκνία από πράξη και θεωρία, Λεία και Ραχήλ και τις δούλες αυτών) και θα ευφρανθεί ο (χριστοφόρος) νους (ισραήλ = νους ορώμενος τω Θεώ…) ... αμήν δι ευχών και ενεργείας… ἡ τοῦ ἐλεήμονος Θεοῦ φιλεύσπλαγχνος Μήτηρ,

ἐλέησόν με, καὶ δὸς κατάνυξιν καὶ συντριβὴν ἐν τῇ καρδίᾳ μου καὶ ταπείνωσιν ἐν τοῖς διανοήμασί μου, καὶ ἀνάκλησιν ἐν ταῖς αἰχμαλωσίαις τῶν λογισμῶν μου.... όσο συσχηματίζεται ο νους δια της καθαρότητος τόσο έλκεται από Την ολκάδα των θελόντων σωθήναι. 

Μια ισχυροποίηση δεσμού… να κρατηθούμε από το φουστάνι Της που λένε απλά οι άγιοι, να μας σκέπει απ’ άκρου εις άκρον εαυτού και ελλάδος (1) …. να ζηλέψουμε και να εργαστούμε πάνω στην καθαρότητα οίκου (χερουβείμ) και λειτουργικότητα οχήματος (σεραφείμ) * … να ακολουθήσουμε την Παναγία που βαδίζει προς Ιεροσόλυμα μαζί με 6 ιερείς…. ξεκινώντας με την ‘’άσκηση’’ νηπίων ... και με μελέτηπροσευχή και θεόσδοτη διάκριση (τα όπλα κατά τον μέγα Ευθύμιο) να περάσουμε από την σύγχυση της βαβυλώνος στην υπέρ νουν ειρήνη.... Αμήν γένοιτο.

--- 

μακάριος ὃς κρατήσει καὶ ἐδαφιεῖ τὰ νήπιά σου πρὸς τὴν πέτραν 

* Μια προσέγγιση στον Ύμνο Άξιον Εστίν… [βιώματα για τη μετοχή στη δόξα της τιμιωτέρας των Χερουβείμ και ενδοξοτέρας ασυγκρίτως των Σεραφείμ (οίκοι και οχήματα)]

άρθρα.... περί μετεωρισμού και συγκέντρωση νοός... 

άρθρα ... περί νοός και πρακτικές συμβουλές αγίων 

(1) κεραυνοί εξ ουρανού, δικαιοσύνη και χάρις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου