Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

παιδιά έσχατα και παιδεία ...

Είπε Γέρων: - "Μην λυπάστε και μην φοβάστε για τα παιδιά σας επειδή ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνουν δεν είναι όπως ήταν.

Ο Θεός τα δημιούργησε και τα κάλεσε στη σωστή και ακριβή στιγμή της εποχής τους.
Η ζωή τους δεν ήταν σύμπτωση ή από σύμπτωση.
Μεγαλώστε τα και εκπαιδεύστε τα να γνωρίζουν τη δύναμη με την οποία περπατούν ως παιδιά του Θεού. Εκπαιδεύστε τα στην εξουσία του Λόγου Του.
Διδάξτε τους να περπατούν με πίστη γνωρίζοντας ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο. Δώστε τους τη δυνατότητα να ξέρουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Μην τα διδάξετε να φοβούνται και να αποθαρρύνονται από την κατάσταση του κόσμου, αλλά γεμάτα ελπίδα ότι μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό.
Κάθε άνθρωπος σε όλη την ιστορία έχει τοποθετηθεί στον χρόνο που οφείλεται στο κυρίαρχο σχέδιο του Θεού.
Μη φοβάστε για τα παιδιά σας, τιμήστε που ο Θεός σας επέλεξε για να μεγαλώσετε και να εκπαιδεύσετε τη γενιά που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.
Καὶ ἡ πιὸ σοβαρὴ πτώση τῶν παιδιῶν δὲν πρέπει νὰ φέρνη σὲ ἀπόγνωση τοὺς γονεῖς, γιατὶ στὴν ἐποχή μας ἡ ἁμαρτία ἔγινε μόδα. Νὰ ἔχουν δὲ πάντοτε ὑπ᾿ ὄψιν τους καὶ τὸ ἑξῆς:
Τὰ παιδιὰ τῆς ἐποχῆς μας θὰ ἔχουν καὶ ἐλαφρυντικὰ γιὰ τὶς ἀταξίες ποὺ κάνουν.
Τὸ ἑπτὰ – βαθμὸς διαγωγῆς τῆς σημερινῆς ἐποχῆς – ἔχει τὴν ἀξία τοῦ δέκα, τοῦ ἄριστα, τῆς δικῆς μας ἐποχῆς.
Φυσικὰ οἱ γονεῖς θὰ προσπαθοῦν νὰ βοηθοῦν τὰ παιδιά τους, ἀλλὰ νὰ μὴν ἀνησυχοῦν ὑπερβολικά.
Τὰ παιδιὰ θὰ βάλουν μυαλὸ ἀργότερα.
Τώρα μπορεῖ νὰ μὴν καταλαβαίνουν τὸ καλό, γιατὶ τὸ μυαλό τους δὲν ὡρίμασε.
Εἶναι θολὸ καὶ δὲν ἔχουν τὴν διαύγεια νὰ διακρίνουν τὸν κίνδυνο ποὺ διατρέχουν καὶ τὴν ἀνεπανόρθωτη ζημιὰ ποὺ μποροῦν νὰ πάθουν.
Καλὸ εἶναι οἱ γονεῖς νὰ δείχνουν στὸ παιδὶ ὅτι στενοχωριοῦνται γιὰ τὶς ἀταξίες ποὺ κάνει, ἀλλὰ νὰ μὴν τὸ πιέζουν καὶ νὰ προσεύχωνται.
Ἡ προσευχὴ ποὺ γίνεται μὲ πόνο φέρνει θετικὰ ἀποτελέσματα.
Ἂν πάλι τὸ παιδὶ κάνη κάποιο σφάλμα πολὺ σοβαρό, τότε οἱ γονεῖς νὰ ἐπέμβουν μὲ τρόπο.
Ἂν δὲν εἶναι σοβαρό, ἂς τὸ παραβλέψουν λίγο, γιὰ νὰ μὴν ἐρεθίσουν τὸ παιδὶ καὶ χειροτερέψουν τὴν κατάστασή του, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ ἀπομακρυνθῆ ἀπὸ κοντά τους.
Μόνο νὰ προσεύχωνται στὸν Χριστὸ καὶ στὴν Παναγία νὰ τὸ προστατεύη."
"Ψυχή μου κοίτα προς τα πίσω και θα δεις τον Χριστό να πεθαίνει από Αγάπη για σένα.
Κοίτα προς τα πάνω και θα δεις τον Χριστό να μεσιτεύει για σένα.
Κοίτα προς τα μέσα και θα δεις τον Χριστό να ζει μέσα σου.
Κοίτα μπροστά σου και θα δεις τον Χριστό να έρχεται για σένα.
Αυτός είναι ο Άρτος, η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή.! "
(Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

---

από μικρά τα παιδιά να αγαπήσουν την προσευχή


Η ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΑΙ ΜΗΤΕΡΕΣ Αγίου Νεκταρίου
[αναφέρεται πως ο χώρος και ο χρόνος (+) που ο καθένας γεννιέται και ζει, δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά Ο Θεός, τον ''επιλέγει'' με γνώμονα ότι οι συνθήκες θα είναι οι καταλληλότερες για την σωτηρία του...] κι είναι μια διαρκής δυναμική, όπου το θείο θέλημα ''σταυρώνεται'' ανατρέπει όλον τον κόσμο για να δώσει ευκαιρίες αποκατάστασης και τελικής σωτηρίας, του καθενός ξεχωριστά και όλης της ανθρωπότητος... (φέρνοντας ανθρώπους και καταστάσεις από 4 πνευματικές διευθύνσεις (σταυροειδώς)* για να μας αναστήσει. Στον καθένα έγκειται αν θα το εκμεταλλευτεί (αμήν δι ευχών)
...τελικά, η δημιουργία του ανθρώπου, σε οποιοδήποτε εποχή [με τα δικά της καθελκτικά (Ι, ευθέως ψυχικά και έμμεσα σωματικά 6, ελικοειδώς) προς απώλεια προβλήματα και εμπόδια (τον θάνατο), αλλά και τα εφόδια ανόδου (ανάστασης και ανάληψης Ι,9 και φωτισμού δι Ιησού Θεού και Τριαδικού Θεού) ως εφόδια Ζωής, διαδραματίζεται πανομοιότυπα όπως καταγράφηκε στην ΠΔ και γένεση... Μας  συμφέρει να μην μείνουμε στις σκιές και στην γνώση.... αλλά να περάσουμε στην αναδημιουργία που προσφέρεται από την Εκκλησία (και αναστημένο Σώμα Χριστού) σαν άφεσις και μετοχή στην Ζωή... Κρατῆρα ἡ Ἐκκλησία ἐκτήσατο τὴν Πλευράν σου τὴν ζωηφόρον, ἐξ ἧς ὁ διπλοῦς ἡμῖν ἐξέβλυσε κρουνὸς τῆς ἀφέσεως καὶ γνώσεως, εἰς τύπον τῆς πάλαι, τῆς νέας, τῶν δύω ἅμα Διαθηκῶν, Σωτὴρ ἡμῶν.
(εκ του μεγάλου κανόνος).

Διαβάζουμε την εκτυπωθείσα εξωτερικά ιστορία Του Κυρίου, του Ανθρώπου (π.Χ εν σπέρματι - ΠΔ και μ.Χ εν σώματι στην ΚΔ) σαν μέτρο και απαραίτητους κόμβους που ''πρέπει'' να περάσει η ''ιστορία'' του καθενός, ΑΝ θέλει να ευθυπορήσει, ΑΝ θέλει να τερματίσει με επιτυχία τον κύριο αγώνα και δρόμο του, από το κατ'εικόνα στο καθ'ωμοίωσιν.  

Όσο οι επιλογές μας είναι ορθές, τόσο εντυπώνεται εσωτερικά Ο Κύριος (σαν βίωμα) και βηματάκι βηματάκι μας οδηγεί στην εν ημίν βασιλεία. Μόνο έτσι και όχι μόνο θεωρητικά σαν γνώσεις ή ταμπέλες, προσπερνάμε (με την χάρη Του) το αδιέξοδο (|<) ΚΑΚΟ και τόσο αναπτύσσεται μπροστά μας προς τα άνω (από προηγούμενη έρπουσα γήινη πορεία) το ατελεύτητο Λ ΚΑΛΟ.... και ΦΩΣ (ευθές).  

Μόνο έτσι ο κατ'όνομα άνθρωπος, που σημαίνει ο έχων Του Ανδρός (ανθρ) την όψη (ωπος) άρα και εικόνα Του (ανεξάρτητα πεποιθήσεων), βαδίζοντας πάνω στον Δρόμο (με προϋποθέσεις που Ο Κύριος δια των Γραφών ορίζει) καταφέρνει την ουσία της έννοιας, ως άνθρωπος πνευματικός (κι όχι απλή σάρκα) φωτισμένος, τελειωμένος αφού τεθεί πρωτίστως, η βάση της καθαρότητος. Όλα, με χριστοφόρο νου (Αυτός ο Ίδιος εν ημίν) για να αναπαύεται τελικά η χάρις και μονή ποιούν παρ'ημίν Ο Τριαδικός Θεός.     

Προβάλλονται στο οπτικό μας πεδίο ομοιάζοντα το πραγματικό νερό σαν όασις και ο φανταστικός κατοπτρισμός αυτής. Ο καλός Θεός να μας δίνει διάκριση της αλήθειας από την πλάνη (και αληθοφάνεια) για να καταφέρουμε να ξεδιψάσουμε. Ήδη Ο Κύριος επί Σταυρού, ''διψά'' για την σωτηρία μας...   

Μπορεί τα εξωτερικά σχήματα να είναι διαφορετικά, ακόμη και ανεπανάληπτα και να θεωρούνται μοναδικά μέσα στην ''πρόοδο'', αλλά η έσωθεν υποκινούσα ουσία είναι απλή. Σταυροειδής. Μας συμφέρει μάλιστα και προτείνεται από Τον Κύριο ο οφθαλμός (νους) να είναι απλούς, ώστε και όλο το σώμα να είναι φωτεινό (Ματθ.ς'22 - Λουκ.ια'34). 

Αμήν καρδίαν καθαράν, πνεύμα ευθές, διακριτικό, όμμα, νουν και οφθαλμόν απλούν... παράσχου Κύριε !! (τας ψυχάς αγίασον, τα σώματα άγνισον, τους λογισμούς διόρθωσον τας εννοίας κάθαρον…) 

Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου… (το μόνο που διαβάζεται τετράκις) ...με εμπιστοσύνη στην θεία Πρόνοια!! αποδεχόμενοι την θεία (σταυροκεντρική) εμπράγματη παιδαγωγία Του, με υπομονή και τω Θεώ δόξα, όπως αρμόζει στην καθ'ημέραν άρση του σταυρού μας, που δι αυτού θα σωθούμε.

ενθυμούμενοι ότι.... Αυτός που θέλει να γιατρευθεί απ’ τα φοβερά τραύματα της ψυχής, προκειμένου ν’ απαλλαγεί απ’ την αρρώστια, οφείλει να υπομένει όσα θα του κάνει ο γιατρός. Γιατί ούτε κι αυτός που πάσχει σωματικά δέχεται ευχαρίστως να τον κόβουν ή να τον καυτηριάζουν ή να πάρει καθαρτικό, αλλά και μόνο που τα θυμάται αηδιάζει. Όμως πείθει τον εαυτό του πως χωρίς αυτό του είναι αδύνατον ν’ απαλλαγεί από την αρρώστια. Και υπομένει όσα του κάνει ο γιατρός, γιατί γνωρίζει πως δοκιμάζοντας προσωρινά κάτι όχι ευχάριστο, θα απαλλαγεί από την μακροχρόνια ασθένεια. Όργανο του Χριστού που καυτηριάζει είναι αυτός που σε προσβάλλει ή σε κακολογεί και σε απαλλάσει απ’ την κενοδοξία. Καθαρτικό που σου στέλνει ο Χριστός είναι αυτός που σου προκαλεί υλική ζημιά, γιατί σε απαλλάσει απ’ την πλεονεξία. Και αυτός που αποφεύγει έναν πειρασμό απ’ τον οποίο θα έχει ωφέλεια, αποφεύγει ζωή αιώνια. Και ποιος άλλος χάρισε στον άγιο Στέφανο τέτοια δόξα, σαν αυτή που απέκτησε απ’ αυτούς που τον λιθοβόλησαν;


...να ζητήσουμε και κατορθώσουμε (χάριτι) πρώτα οι γονείς αυτές τις 3 αρετές που αναφέρει ως απαραίτητες ο αγ Δανιήλ κατουνακιώτης και μετά να τις μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας...



“Μην επιζητείς νά αφήσεις παιδιά στη γη, αλλά να τα ανεβάσεις στον ουρανό.”
~ Άγιος Βασίλειος ο Μέγας 

[άλλωστε, το ''αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε'' (Γεν.α'28) αφορά περισσότερο αρετές κι όχι μόνο την άλλη τεκνογονία, πρόταση Θεού, όταν ο αδάμ έγνω την εύα εκτός του παραδείσου.... (Γεν.δ'1) ...με σκεπτικό μάλιστα, ότι ο αγιασμός και κάθε καλό των παιδιών, ''περνάει'' από τους γονείς, όσο επιδεχόμαστε βελτίωση τόσο μεγαλύτερα εφόδια (μυστικά και φανερά) δίνουμε στα παιδιά μας στις δύσκολες εποχές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν...]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου