Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: ΄΄ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ΄΄ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ: ΄΄ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ΄΄
«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» τονίζει σε εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος και καλεί τους πολίτες που αδυνατούν, να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος για τα ακίνητα.
«Θα ήθελα λοιπόν να πω σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την λεγόμενη «έκτακτη εισφορά ακινήτων» να μη φτάσουν σε απόγνωση. Να ξέρουν ότι θα βρεθούμε όλοι ενωμένοι στο πλευρό τους και θα φωνάξουμε μαζί: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ας καταλάβουν ότι δεν έχουμε. Δεν μπορούμε. Φτάσαμε στα όριά μας, αλλά αρνούμαστε να μας τελειώσουν. Αν αδρανήσουμε δεν θα το καταλάβουν.»

Ο Ιεράρχης που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση δήλωσε πως δεν επιθυμεί να πληρώνεται από το κράτος, βγάνει μπροστά και καλεί τους πιστούς να ξεσηκωθούν.

«Είναι αυτονόητο ότι δεν αντέχουμε άλλο. Δεν είναι υπερβολή αυτό. Πρέπει όμως να το πούμε. Να το φωνάξουμε στα αυτιά των αρμοδίων: «Ως εδώ! Δεν μπορούμε άλλο. Βρέστε άλλες λύσεις. Ίσως πιο δύσκολες, αλλά πιο αποδοτικές, πιο έξυπνες και σίγουρα πιο ανθρώπινες. Αν δεν μπορείτε, ομολογήστε την αδυναμία σας. Δεν είναι ντροπή να μην μπορεί κανείς. Είναι όμως απαράδεκτο να επιμένει στην ευθύνη της γενικευμένης καταστροφής μας. Μας φτιάξατε ένα κράτος που προσφέρει στον λαό πολύ λιγότερα από όσα του απαιτεί. Πρέπει να το καταλάβετε δεν είστε μόνο οφειλέτες στους δανειστές σας, είστε οφειλέτες και στον λαό που ταχθήκατε να υπηρετείτε. Αφού δεν καταφέρνετε την εθνική σωτηρία μέσα από πολιτική συνεργασία, αυτή θα προκύψει αναγκαστικά μέσα από λαϊκή απαίτηση και πρωτοβουλία».

Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφερθεί και στην στάση της εκκλησίας κάνοντας αυτοκριτική. «Ομολογώ ότι και ως Εκκλησία μας κάνανε κομμάτι του καταρρέοντος κρατικού συστήματος. Γι’ αυτό και συχνά μας παρερμηνεύει ο λαός. Αγκαλιάσαμε το κράτος, στηριχθήκαμε σε αυτό και τραυματίσθηκε η βαθειά σχέση μας με τον λαό. Τον υπηρετήσαμε μεν ως πονεμένο και φτωχό, αλλά δεν τον αγκαλιάσαμε ως κομμάτι της υπόστασής μας. Τουλάχιστον δεν καταφέραμε να μας νοιώσει έτσι.» αναφέρει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος.


Η δημοσιογραφική ομάδα του agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου