Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Φωτισμός και προϋποθέσεις (αγ.Κλήμη αλεξανδρέως)

«Βαπτιζόμενοι, φωτιζόμεθα˙
φωτιζόμενοι, υιοθετούμεθα˙
υιοθετούμενοι, τελειούμεθα˙ 
τελειούμενοι, απαθανατιζόμεθα˙
εγώ φησίν, είπα, Θεοί εστέ,
και Ύιοί υψίστου πάντες».

Κλήμης ο Αλεξανδρεύς

...καθαρίζει γαρ πρώτον τον άνθρωπον από τα πάθη δια της εργασίας των εντολών, και δεύτερον φωτίζει τον κεκαθαρμένον δια της ελλάμψεως και του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος. 

Και καθώς οι γανόνοντες τα χάλκινα αγγεία,πρώτον καθαρίζουσιν αυτά από τον μολυσμόν όπου έχουσιν, έπειτα λαμπρύνουσιν αυτά με το γάνωμα˙ούτω ο Θεός, πρώτον καθαρίζει την καρδίαν και τον νουν, και έπειτα λαμπρύνει αυτά με το φως της θείας του χάριτος. 


Ώστε όποιος αγαπά να φωτισθή εκ Θεού, πρώτον πρέπει να καθαρισθή από τα πάθη δια των θεουργών εντολών˙ «Ού γάρ κάθαρσις, εκεί έλλαμψις˙ (λέγει ο Θεολόγος Γρηγόριος Λόγος εις τα Φώτα) άνευ γάρ του πρώτου το δεύτερον ού δίδοται» εί δε προ του να καθαρισθή τινάς ζητεί να φωτισθή, μάτην και ανωφελώς κοπιάζει. (Εορτοδρόμιον - Σχόλια στους κανόνες των Θεοφανείων)

----

έν βάπτισμα (όχι βαπτισματική ''θεολογία'') ... όσοι εις XC εβαπτίσθητε XC ενεδύσασθε... αλλιώς, ένδυμα ουκ έχω.... δια σταυρού (και ποιμαντορικής αγιοπνευματικής ράβδου και συνέχειας) η διέλευσις της ερυθράς...

το κατά τάξιν... κάθαρσις - φωτισμός - τελείωσις

απόπλυνον τω αίματί Σου τω αγίω (μετέχοντες εις τα μυστήρια της ιεράς εξομολογήσεως και Θείας Κοινωνίας) ισχυόντων μυστηρίων από τους έχοντες αποστολικήν διαδοχή (ορθοδόξους) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου