Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Εισαγωγή ιβ' (ωφέλιμα ελληνορθόδοξα)

Από την εμπειρία των αγίων, Ο Λόγος, είναι εκ των πραγμάτων Τροφεύς και Τροφή κι οι λόγοι Του (εκ του φυσικού νόμου και από τις Γραφές) τροφή ψυχής, αφού ουκ επ’άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος… από Ματθ.δ’4 και Λουκ.δ’4. (γέγραπται, οὐκ ἐπ᾿ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος, ἀλλ᾿ ἐπὶ παντὶ ρήματι ἐκπορευομένῳ διὰ στόματος Θεοῦ.)… Είναι ‘’αυτό’’ που προστίθεται στην φύση των τεσσάρων στοιχείων, σαν εντός σχήματος (δ) ποτηρίου και σαν ουσία (4), για να ''εμβολιάσει'' την σάρκα, με πνεύμα (πνευματικοποιώντας την), για να την μεταποιήσει σε αγιοπνευματική (8), καθαρίζοντας νεφρούς και καρδίαν… πνευματική φυσιολογία νεφρών και καρδιάς…. (και περί του 44 ψαλμού). 

Το στομάχι σαν μυλόπετρα αλέθει και προσπαθεί να αφομοιώσει κάθετι που του εισαγάγουμε. Νομοτελειακά, (δυστυχώς) κακό που μας ασθενεί και πεθαίνει ή όντως καλό και πραγματικά ωφέλιμο προς ρώσι και ζωή. Ανάλογα ισχύει και για την ψυχή και την τροφή που της παρέχουμε. 

Γιατί η ψυχή μοιάζει με τη μυλόπετρα; (Αββάς Κασσιανός) 

Μέ τόν τρόπον αὐτόν ἐβγῆκαν ὅλες αἱ πλάνες καί ἔγιναν αἱ αἱρέσεις ∽ Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής †

Ο ανά χείρας τόμος αφορά την σταχυολόγηση ωφέλιμων ελληνορθοδόξως άρθρων που κατά την κρίση και ‘’φίλτρο’’ σας, είναι δυνατόν να ωφελήσουν στην οικοδομή. 

Παρουσίαση με το σκεπτικό, όπως αναφέρει ο αγ.Ιουστίνος πόποβιτς και τον αντιγράφω… Εγώ πασχίζω πάντοτε να επιβεβαιώνω τις σκέ­ψεις μου στα γραπτά των Αγίων Πατέρων. Παρακαλώ λοιπόν και εσάς, όσα λαμβάνετε από εμένα, να τα επα­ληθεύετε με αυστηρότητα επάνω στους Αγίους Πατέ­ρες. 

Προσπάθεια συνοδοιπορίας γνώσεων και Αληθείας ώστε δια της δευτέρας να

περιχαρακωθούν οι ωφέλιμες πρώτες, μαζί με την μεθοδολογία ‘’αντίληψης’’ και διάκρισης των νέων ‘’γνώσεων’’ που θα περιέλθουν στην αντίληψή μας… σε θεωρητικό και ιδίως πρακτικό επίπεδο. 

Ἐκεῖνος ποὺ δὲν γνωρίζει τὴν ἀλήθεια, δὲν μπορεῖ καὶ νὰ πιστεύει ἀληθινά. Γιατί ἡ γνώση φυσικὰ προηγεῖται ἀπὸ τὴν πίστη, κι αὐτὸ ἐπειδὴ ἐκεῖνα ποὺ λέει ἡ Γραφή, δὲν τὰ λέει μόνο γιὰ νὰ τὰ μάθομε, ἀλλὰ γιὰ νὰ τὰ πράξομε. ~ Ἅγ. Ἡσύχιος ο Πρεσβύτερος 

Όπως παράλληλα αναφέρει ο Άγ. Γρηγόριος ο Σιναΐτης: … Να θεωρείς ότι γνώση της αλήθειας είναι κυρίως η αίσθηση της χάρης... Όλες οι άλλες γνώσεις, πρέπει να αποκαλούνται αποτελέσματα νοήσεως, και αποδείξεις πραγμάτων... 

Αμήν ο καλός Θεός να μας δίνει διάκριση των ‘’στοχασμών’’ που προέρχονται από τον υγιή (και την κυρία) νου σε σχέση με την δούλη διάνοια, στον τύπο της Ραχήλ (θεωρίας και αγαπημένης του Ιακώβ) σε σχέση με την δούλη της Ραχήλ.   

Λόγοι, που μακάρι να βοηθήσουν τον όλον άνθρωπο να φτάσει στην Βηθλεέμ, όπου ‘’θάπτεται’’ η σκιά της θεωρίας (Ραχήλ) για να γεννηθεί (εν ημίν) η θεία θεωρία Χριστός. Μακάρι να μην θάψουμε το δοθέν τάλαντον στην γη και εξαντλήσουμε την νοητική μας δύναμη στα γήινα και πρόσκαιρα. 

Οι παρατιθέμενοι λόγοι Γραφών και φύσης, έχουν την ίδια πηγή (Λ) και παρότι χρησιμοποιούν διαφορετικά σχήματα και ''νοοτροπίες'' (συμπληρωματικές κι όχι αντιτιθέμενες), μας προετοιμάζουν σχετικά. Το παρόν ‘’ελληνορθόδοξα ωφέλιμα’’ ευελπιστεί να γίνει μια σχετική σταχυολόγηση, προς εστίαση και εστίαση. 

Εμείς σαν άνθρωποι, θα πούμε αυτά που ξέρουμε μεταξύ μας, αλλά η προαίρεση και η πίστη έχει σημασία, αφού …. κατά τον Οσ.Μάρκο τον ασκητή, Ο Θεός ενεργεί στον ακροατή ανάλογα με την πίστη του. 

Αυτό, άλλωστε, είναι ως σήμερα το ουσιαστικό γνώρισμα του Έλληνα Ορθοδόξου Χριστιανού, αλλά και γενικά κάθε Ορθοδόξου πιστού, η ζήτηση Χάριτος και η δυνατότητα ένωσης με την άκτιστη Θεία Χάρη. Αυτό, σε τελευταία ανάλυση, είναι η Ορθοδοξία. Όπου απουσιάζει αυτή η κίνηση προς το Άκτιστο, τη Θεία Χάρη, εκεί χάνεται και η Ορθοδοξία... (π.Γεώργιος μεταλληνός) 




Αμήν δι ευχών και ενεργείας Της Αγίας Σκέπης του έθνους μας…
 


Θεοτόκε, σὺ εἶ ἡ ἄμπελος ἡ ἀληθινή, ἡ βλαστήσασα τὸν καρπὸν τῆς ζωῆς. Σὲ ἱκετεύομεν, πρέσβευε, Δέσποινα, μετὰ τῶν Ἀποστόλων, καὶ πάντων τῶν Ἁγίων, ἐλεηθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου