Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

οι άγιοι τρεις ιεράρχες, μεταξύ παλαιάς και καινής κτίσης

Οι άγιοι τρεις ιεράρχες, είναι οι προστάτες των ελληνικών γραμμάτων. 

Δυστυχώς το αντίθεο εθνομηδενιστικό κράτος, στις εντολές της ΝΤΠ, μπήκε στην διαδικασία να καταργήσει την αργία και έμμεσα την τιμή που πρέπει στους αγίους. … εἶπαν ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτῶν αἱ συγγένειαι αὐτῶν ἐπὶ τὸ αὐτό· δεῦτε καὶ καταπαύσωμεν πάσας τὰς ἑορτὰς τοῦ Θεοῦ ἀπὸ τῆς γῆς. τὰ σημεῖα αὐτῶν οὐκ εἴδομεν, οὐκ ἔστιν ἔτι προφήτης, καὶ ἡμᾶς οὐ γνώσεται ἔτι. ἕως πότε, ὁ Θεός, ὀνειδιεῖ ὁ ἐχθρός, παροξυνεῖ ὁ ὑπεναντίος τὸ ὄνομά σου εἰς τέλος; ἱνατί ἀποστρέφεις τὴν χεῖρά σου καὶ τὴν δεξιάν σου ἐκ μέσου τοῦ κόλπου σου εἰς τέλος; ὁ δὲ Θεὸς βασιλεὺς ἡμῶν πρὸ αἰώνων, εἰργάσατο σωτηρίαν ἐν μέσῳ τῆς γῆς. (ψαλμ.ογ’) 

Εργάζεται Ο Κύριος για την σωτηρία μας και μετάβασή μας από την παλαιά κτίση στην καινή. 

Συνεργάζονται ως μονάδα όλοι οι άγιοί Του, αφού όπου Ο Κύριος, μετ’Αυτόν οι άγιοί Του, όλο Του το Σώμα, όλη η (ΜΙΑ) Εκκλησία… κατά το 24 πάτερ, οὓς δέδωκάς μοι, θέλω ἵνα ὅπου εἰμὶ ἐγὼ κἀκεῖνοι ὦσι μετ' ἐμοῦ, ἵνα θεωρῶσι τὴν δόξαν τὴν ἐμὴν ἣν δέδωκάς μοι, ὅτι ἠγάπησάς με πρὸ καταβολῆς κόσμου. (Ιωαν.ιζ’) 

Του Θεού τα γράμματα είναι εκείνη η παιδεία που διανοίγει τους οφθαλμούς της

ψυχής και του σώματος μαζί με όλα τα αισθητήρια για να ιδωθεί η δόξα Θεού. Διαφοροποιείται αμέσως από όλα τα άλλα γράμματα που οι ‘’γραμματιζούμενοι του κόσμου τούτου’’ όχι απλά αντιστέκονται αλλά και πολεμούν ευθέως αυτό το Φως (όσα ‘’γράμματα’’ κι αν ξέρουν, αποδεικνυόμενοι άσοφοι οι φιλόσοφοι και άλογοι οι τεχνολόγοι…). Παιδεία και μόρφωση* φιλόθεη και φιλάνθρωπη που, σταυρικά να έχει βάση και στόχο την εντός ημών βασιλεία…    

Γνωρίζοντας τον Κύριο ως Μεσσία, γνωρίζονται κι όλοι οι άγιοι και εξαιρέτως Η Θεοτόκος, ως μεσίτες και Μεσσίτρια. Στο μέσον μεταξύ γης και ουρανού, μεταξύ παλαιάς έκπτωτης φύσης με τα στοιχεία της που μας κρατάνε όσο είμαστε νήπια του νου, αιχμάλωτους (Γαλ.δ’) και της ελευθερίας, υιοθεσίας και κληρονομίας. 

Δεν είναι λοιπόν άτοπο να παρατηρήσουμε τους αγίους τρεις ιεράρχες, όχι απλά εις το μέσον αλλά και εργαζόμενοι για αυτήν την ανάβαση. 

Ο π. Ἰωάννης Ρωμανίδης στο ελευθερία κατὰ την Ορθόδοξη Εκκλησία σημειώνει… "Ἐλεύθερος κατὰ τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία εἶναι ἐκεῖνος ὁ ὁποῖος βρίσκεται σὲ κατάσταση φωτισμοῦ" και … Αὐτὴ εἶναι ἡ ἐλευθερία τοῦ ἀνθρώπου, ὅταν φθάνει στὸ νὰ ἀπαλλαγεῖ, ὄχι μόνο ἀπὸ τὴν συμφεροντολογία, ὅπως στὴν κατάσταση τοῦ φωτισμοῦ, ἀλλὰ καὶ στὴν κατάσταση τῆς Θεώσεως ἀπαλλάσσεται ἀπὸ τὴν δουλεία καὶ τὰ.... στοιχεῖα τῆς φύσεως, διότι τρέφεται ἀπὸ τὸν Ἴδιο τὸν Θεὸ  

5 άρτοι και 2 ιχθείς (αγ.Νικολάου Βελιμίροβιτς) είναι Ο ίδιος, Τροφεύς και Τροφή ‘’αντικαθιστώντας’’ τα φθαρτά γήινα που αφομοιούμενα προσθέτουν θάνατο σε σχέση με την τροφή Του Κυρίου (ως πυρ, ύδωρ, γη και αέρα) άλλης ποιότητος, που προσθέτουν Ζωή. 

Στο δίστιχο των εορταζόντων αγίων Ιεραρχών αναφέρεται σχετικά… 


ότι οι λόγοι του μεγάλου Βασιλείου είναι σαν αναπνοή (ΑΗΡ) , ο λόγος του αγ.Γρηγορίου θεολόγου ως ΠΥΡ οι λόγοι του αγ.Ιωάννου χρυσοστόμου ως ΥΔΩΡ που αναψύχει τους εκτακέντες εκ παθών, ώστε δι αυτών οι τρεις άγιοι και μέγιστοι φωστήρες, δύνανται να φέρουν εκ της χθονός (γης) προς ύψος, όλη την φύσι των βροτών στην λάμψη της τρισηλίου θεότητος.... όχι απλά γνωρίζοντες αυτήν σε εμάς θεωρητικά, αλλά εκ της τήρησης και πράξεως, μεγάλοι εκλήθησαν ...[ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ,οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν (Ματθ.ε'19), άλλωστε όπως αναφέρει ο απ.Ιάκωβος στην β' επιστολή του, ο Αβραάμ εκλήθη φίλος Θεού για την παροιμιώδη (σε θεωρία και πράξη - σταυρός) φιλοθεΐα και φιλανθρωπία του ...ἡ πίστις συνήργει τοῖς ἔργοις αὐτοῦ, καὶ ἐκ τῶν ἔργων ἡ πίστις ἐτελειώθη..., ώστε κι εμείς έτσι να πορευτούμε καθώς, πίστις χωρίς των έργων, νεκρά εστί...]. 

Νηστεία και προσευχή – Βασίλειος
Θεολογία – Γρηγόριος
Ελεημοσύνη – Χρυσόστομος.
Στόματα χρυσά, στόματα μελίρρυτα!
Εργάτες όλοι ενός έργου:
Τρείς διακριτοί – Τρείς άγγελοι.
Οι τρείς μαζί, ένα, όπως ο Τριαδικός Θεός,
κανένας τους αρχηγός, κανένας δεύτερος.
Στην αιωνιότητα όλοι συμφωνούν,
καλείς έναν προστρέχουν και οι τρεις.
Υμνείς έναν, ακούνε και οι τρείς.
Δοξάζεις έναν, συγχαίρουν και οι τρείς.
Τρείς άνδρες, μια ολότητα,
τρείς ιεράρχες, ένα έργο,
τρία ονόματα, μία δόξα,
και για τους τρείς, κεφαλή ο Χριστός! - Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς

Αμήν δι ευχών… τιμώντες και μιμούμενοι αυτούς. Αμήν οι άγιοι τρεις ιεράρχες να φωτίζουν διδάσκοντες και διδασκομένους.... (όχι προς φυσίωση και κενοδοξία, αλλά προς γνώση εαυτού και μέτοχοι θεογνωσίας, της δόξας Θεού), μεταγγίζοντας χάρη εκ της φιλίας του Θεού, που πολεμά και νικά και συντρίβει την φιλία των χειρόνων...

--- 

* Δώστε στα παιδιά σας χριστιανική μόρφωση. Αυτή είναι η υποχρέωσή σας. Αν αδιαφο­ρήσετε, θα κολαστείτε, έστω κι αν έχετε άλλες αρετές. Να τους μάθετε τα μυστήρια της Εκκλησίας, τη δι­καιοσύνη, τη σωφροσύνη, την ανδρεία της ψυχής. Να τα βοηθήσετε να γνωρίσουν τον εαυτό τους, γιατί μέσ’ από την αυτογνωσία θα οδηγηθούν και στη θεογνω­σία. Αν δεν γνωρίσουν το Θεό, τί θα τους ωφελήσουν όλα τ’ άλλα; Δεν ακούτε τον Κύριο, που λέει στο ιερό Ευαγγέλιο, πως, αν ο άνθρωπος κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, χάσει όμως την ψυχή του, δεν ωφελείται σε τίποτα;

Καλλιεργήστε, λοιπόν, πνευματικά τα παιδιά σας. Καλλιεργήστε και τον εαυτό σας. Έτσι θα σωθείτε και θα μπείτε στη βασιλεία των ουρανών, με τη χάρη του Χριστού μας - Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος 

...μόρφωση με προοπτική το έως ου μορφωθεί Ο Χριστός εν ημίν, μια μόρφωση και μόρφωση,  όπως προαναπτύχθηκε η εστίαση και εστίαση. Μια μόρφωση που είναι  συσχετισμένη με την μορφή που θα λάβουμε εξαιτίας αυτής...ή παιδεία και νουθεσία Κυρίου ταπεινή, τέκνα Φωτός ή την άλλη, την αλαζονική που βοηθά το απάνθρωπο  και αντίθεο έργο του άλλου... αγωνία πνευματική και τότε ως ιεράρχες της στρατευομένης εκκλησίας και τώρα της θριαμβεύουσας όπως σημειώνει ο απόστολος (ὠδίνω, ἄχρις οὗ μορφωθῇ Χριστὸς ἐν ὑμῖν  Γαλ.δ'19), … Η ουσία της αποστολής και της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών είναι η αγωνία τους για την μεταστροφή των ανθρώπων στην πίστη του Ενός και μοναδικού Θεού. Έκαναν δηλαδή για τους ανθρώπους ότι έκαναν πριν από αυτούς οι Προφήτες και οι Απόστολοι. Ό,τι έπραξαν, έγραψαν και εποίησαν απορρέει από αυτή την Αποκάλυψη και Αλήθεια του Θεού. Και επειδή εωράκασι τον Θεόν καθώς εστί, δεν έκρυψαν το τάλαντο, αλλά το μετέδωσαν στους ανθρώπους θεωρία και πράξη.

Παιδεία μυστική, νοηματική,  αναλογική... 

μια ''άλλη'' οπτική για τα ΙΜΙΑ (απλό όνομα βραχονησίδας; απλά γράμματα; ή με βαθύτερο νόημα θεόσδοτο εκ των αγίων Ιεραρχών; ) μικρά μαργαριταράκια και λόγοι φύσης, που στήθηκαν από την εύσπλαγχνη πρόνοια του Θεού για το πλάσμα Του, ως συζήτηση δύο προσώπων (κατά τον αγ.Μάξιμο ομολογητή) χωρίς ασυνέχεια, για να μας οδηγήσει στον Μεγάλο Μαργαρίτη….     

πνευματική γνώση των λόγων της φύσης και πνευματική γνώση των λόγων των Γραφών... (προφ.Ηλίας + προφ. Μωυσής) 

Προσπάθησε να τους κάνεις φίλους σου! - Αγ. Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ 

Φίλοι Χριστού και αγίων πατέρων 

Νέαν ἔδειξε κτίσιν, ἐμφανίσας ὁ Κτίστης…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου