Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

θαύματα, παιδεία και θέλησις...

Ρώτησε κάποιος έναν άγιο άνθρωπο:

Πως μπορούμε να κάνουμε θαύματα;

Και ο άγιος άνθρωπος απάντησε:

Εάν μάθεις κάποιον να διαβάζει το ευαγγέλιο, έχεις ανοίξει τα μάτια ενός τυφλού.

Εάν μάθεις κάποιον να βοηθά τους αναγκεμένους, έχεις θεραπεύσει ένα παράλυτο.

Εάν μάθεις κάποιον να πηγαίνει στην εκκλησία, έχεις θεραπεύσει έναν ανάπηρο.

Εάν οδηγήσεις κάποιον σε μετάνοια, έχεις αναστήσει ένα νεκρό.

Τώρα πήγαινε και κάνε θαύματα! 

Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος 

--- 

ἐδόθη μοι πᾶσα ἐξουσία ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ γῆς. 19 πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ῾Αγίου Πνεύματος, 20 διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν· καὶ ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν. (Ματθ.κη’) 

7 Πορευόμενοι δὲ κηρύσσετε λέγοντες ὅτι ἤγγικεν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. 8 ἀσθενοῦντας θεραπεύετε, λεπροὺς καθαρίζετε, νεκροὺς ἐγείρετε,

δαιμόνια ἐκβάλλετε· δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε. (Ματθ.ι’)

---

κι αν προηγηθεί ευστόχως η θεραπεία της ψυχής, ακολουθεί κατά το συμφέρον, και το σώμα  ...

Μας καλεί Ο Κύριος να γίνουμε απόστολοί Του, σταυροφόροι*

19 ἰδοὺ δίδωμι ὑμῖν τὴν ἐξουσίαν τοῦ πατεῖν ἐπάνω ὄφεων καὶ σκορπίων καὶ ἐπὶ πᾶσαν τὴν δύναμιν τοῦ ἐχθροῦ, καὶ οὐδὲν ὑμᾶς οὐ μὴ ἀδικήσῃ. 20 πλὴν ἐν τούτῳ μὴ χαίρετε, ὅτι τὰ πνεύματα ὑμῖν ὑποτάσσεται· χαίρετε δὲ ὅτι τὰ ὀνόματα ὑμῶν ἐγράφη ἐν τοῖς οὐρανοῖς. (Λουκ.ι') 

μη πάντες απόστολοι; μη πάντες σταυροφόροι;

δίνοντάς μας συγχρόνως διάκριση τεράτων και σημείων που θέλει να δει ο άνθρωπος για να πιστέψει (Ιωαν.δ'48) από ποια πηγή ενεργούνται, γιατί όμοια ''φυσικά'' (μέσα στον κόσμο δ, των τεσσάρων στοιχείων και πλέγμα των 48 ανελευθεριών) μπορούν να ποιήσουν και ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήτες που θα εγερθούν για να πλανήσουν όμως, αν είναι δυνατόν, ακόμη και τους εκλεκτούς (Ματθ.κδ'24). Πνευματική όμως θεραπεία, ΜΟΝΟ οι εκ Του Κυρίου, ως μέσο ανάβασης.... επίγεια ζωή και προϋποθέσεις μετάστασης στον ουρανό.


Είναι θέμα παιδείας** (γιατί το χρωστάμε στα παιδιά μας) μα προπάντων θέλησης γιατί χωρίς αυτήν την σπουδαία βάση που εξαρτάται από εμάς, δεν κάνουμε τπτ. Τα υπόλοιπα, χάρις.


[Έλεγε κάποιος σοφός: «Εκείνος που σπείρει τον σπόρο του Χριστιανισμού στην καρδιά ενός παιδιού, είναι σαν να φυτεύει και να καλλιεργεί ένα φυτό στον παράδεισο. Ενώ εκείνοι που σπείρουν την κακία, την ακολασία και την απιστία στην καρδιά του παιδιού, φυτεύουν και καλλιεργούν ένα φυτό εκ προοιμίου, στην κόλαση».

Την καρδιά του παιδιού, μπορούμε να την παρομοιάσουμε με ένα κήπο και τους γονείς με κηπουρούς του Θεού. Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι από την βρεφική ηλικία να καθαρίσουν τον κήπο από τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια της αμαρτίας. Αν όμως οι γονείς αργοπορήσουν και το κακό ριζώσει καλά στις καρδιές των παιδιών τους και η παιδική καρδιά «χορταριάσει» από ελαττώματα, τότε δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα ζιζάνια αυτά. -
Δημήτριος Παναγόπουλος Ιεροκήρυκας †]

Αγία Γραφή (8)

ανάσταση νεκρών (5)

Κυριακή παραλύτου (4)

Κυριακή τυφλού (2)

θεραπεία (7)

θεωρία και πράξη (ορθοδόξως νοούμενες)

Σταυρός… σε θεωρία και πράξη με συνάφεια των κινήσεων του νοός αλλά και αγιογραφικά πρόσωπα. (Ένας συνδυασμός πνευματικής γνώσης των λόγων της φύσης και πνευματικής γνώσης των λόγων των Γραφών... ).

** κυκλοφορούντα βιβλία σε ψηφιακή μορφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου