Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011

700 δισ. ευρώ μπορεί να πάρει άμεσα η Ελλάδα
 ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ
 Επτά τρισ. ευρώ εκτιμούν οι Τούρκοι την αξία των κοιτασμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο

Άμεση είσπραξη 700 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σε θέση να καταφέρει η κυβέρνηση από την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιονίου, Αιγαίου και της Κρήτης, περιοχές για τις οποίες έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως για ερευνητικές γεωτρήσεις.

Δεν πρόκειται για μαγική λύση απεμπλοκής της χώρας από... την κρίση αλλά για πρακτική που ήδη εφαρμόζουν οι Κύπριοι με τις συμφωνίες που έχουν κάνει με Αμερικανούς και Ισραηλινούς, οι εταιρείες των οποίων έχουν αρχίσει να πουλάνε ποσοστά δικαιωμάτων εξόρυξης και εκμετάλλευσης στη διεθνή αγορά. Το μόνο που χρειάζεται να πράξουν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί είναι να αναζητήσουν ανάδοχο για το swap με το οποίο θα λυτρωθεί η χώρα από το Μνημόνιο για να βγει και πάλι στις αγορές. Η λύση σωτηρίας συζητείται ευρύτατα στο παρασκήνιο των ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων και συνιστά τη μέγιστη πρόκληση για τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση του, καθώς, όταν επαληθευτεί και από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι η σχετική πρόταση θεμελιώνεται στη βάση των εθνικών συμφερόντων, ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αποδείξει εάν τελικά επιδιώκει η χώρα να μην χρεοκοπήσει και να μην σύρεται επί δεκαετίες ως υποζύγιο της Διεθνούς των Τοκογλύφων ή το αντίθετο. Η λύση προκύπτει από την αξιοποίηση του ίδιου «οπλοστασίου» με το οποίο πλήττουν την Ελλάδα οι πιστωτές της και βασίζεται στην επιλογή της αξιοποίησης μιας χρηματοπιστωτικής συνταγής που κατά σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ειδικά από την κυβέρνηση Σημίτη και μετά: Της συνταγής της τιτλοποίησης, της πράξης ανταλλαγής, δηλαδή, δικαιωμάτων απορρόφησης μελλοντικών εσόδων από εκμετάλλευση δημοσίων εσόδων με ρευστό. Κεφάλαια τα οποία θα αποδοθούν άμεσα από τους δικαιούχους που θα αγοράσουν τους τίτλους δικαιωμάτων που θα εκδώσει ο χρηματοοικονομικός οργανισμός που θα επιλεγεί για τη δουλειά και βέβαια θα κατατεθούν αμέσως στο λογαριασμό αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της τιτλοποίησης (κατά την ορολογία των διεθνών αγορών και των οικονομολόγων, swap): Η κυβέρνηση έχει την ακράδαντη δυνατότητα - αύριο κιόλας - να απευθυνθεί σε όποια παγκόσμια τράπεζα τη συμφέρει και να διαπραγματευτεί την τιτλοποίηση των εσόδων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του βεβαιωμένου πλέον και από κυβερνητικά χείλη ενεργειακού πλούτου που κρύβεται στις θάλασσές μας - και πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η πρόταση αφορά καταρχήν στα κοιτάσματα για τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί - από αυτή την κυβέρνηση - ερευνητικές γεωτρήσεις, πετρελαιοφόρα πεδία στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης από την αξιοποίηση των οποίων κατά βεβαιότητα θα προκύψουν κερδοφορίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων τις επόμενες δεκαετίες, ως και την εξάντλησή τους. Ποσά τα οποία όταν στηθούν οι πλατφόρμες και αρχίσει η ενεργειακή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, θα καταλήξουν στους πιστωτές της χώρας, εάν, βέβαια, δεν προηγηθεί η υπογραφή μιας προδοτικής σύμβασης με ρήτρα εγγυήσεων τα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Το ερώτημα: Χρειάζεται να περιμένουμε τη μέρα (μετά από πενταετία, τουλάχιστον) που θα αποκαλυφθεί ο εθνικός πλούτος. Η απάντηση: Ξεκάθαρα «όχι», λεφτά για να γλιτώσει ο τόπος υπάρχουν στις αγορές και με τις καίριες κινήσεις που υποδεικνύονται στην κυβέρνηση είναι εφικτό να αποδοθούν άμεσα στα ελληνικά ταμεία, αρκεί ο πρωθυπουργός να αποδεχτεί τη λύση της τιτλοποίησης των μελλοντικών κρατικών εσόδων από την εκμετάλλευση των εθνικών ενεργειακών πηγών, με συμφωνία που θα επιδιώξει με τους Αμερικανούς, ώστε, ταυτόχρονα, μαζί με το ρευστό που θα έχει διαθέσιμο για την αποτίναξη του ζυγού των πιστωτών, θα διασφαλίζει και την εθνική ακεραιότητα από τον τουρκικό κίνδυνο (με δεδομένο ότι ΟΙ ΗΠΑ θα ελέγχουν όλο το παιγνίδι στα ελληνικά πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν να απειλήσουν). Μια τέτοιου τύπου τιτλοποίηση θα αφορά βέβαια σε μεγέθη δεκάδων καταρχήν δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ, ώστε να καλυφθεί άμεσα ο στόχος της απαλλαγής από το διευθυντήριο της Ευρωζώνης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που με τα «σχέδια σωτηρίας» της ελληνικής Οικονομίας εφαρμόζουν ήδη πολιτική τοκογλυφικής εθνοκάθαρσης. Κατά την πρόταση, η διεθνής τράπεζα ανάδοχος που θα αναλάβει την εκτέλεση του ενεργειακού swap θα είναι σε θέση να διαθέσει στις διεθνείς αγορές τα δικαιώματα επί των εσόδων που θα κατοχυρωθούν από την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων, στη λογική της απόδοσης στους δικαιούχους των σχετικών τίτλων ορίων εκμετάλλευσης επί του 50% της συνολικής κερδοφορίας.

Το Δημόσιο, βέβαια, θα έχει ήδη εισπράξει τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να κατέβει η χώρα από τη λαιμητόμο των πιστωτών της, ενώ η τράπεζα που θα κάνει τη δουλειά θα αποκομίσει τα κέρδη της από την έκδοση των τίτλων εξόρυξης και εκμετάλλευσης που θα διαθέτει στην αγορά. Η χώρα θα έχει λυτρωθεί πριν μας αρπάξουν τα πετρέλαια, μέσω εγγυήσεων που δεν αποκλείεται να απαιτήσουν οι αρχιτοκογλύφοι του πλανήτη που έφερε στον τόπο ο Παπανδρέου.

Στον Παπανδρέου προσφέρεται η ευκαιρία να απαλλάξει με μια συμφωνία - ματ τη χώρα από την κρεμάλα που μας έχουν στήσει οι πιστωτές (...και στο κάτω - κάτω με τους Αμερικανούς φίλους του θα προωθήσει την τιτλοποίηση). Θα γράψει ιστορία και θα του συγχωρεθούν από το λαό όλα τα εγκληματικά λάθη που έχει διαπράξει προ της έλευσης της Τρόικας και κυρίως στη διάρκεια της μνημονιακής πολιτείας του. Το θέλει ή περιμένει το αφεντικό από την Ουάσιγκτον να του το υπαγορεύσει;

Εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα ερευνητικά δεδομένα

«ΟΥΡΑ» ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ Κύπρου από ξένες εταιρίες, που μόνο για τους φακέλους των ερευνητικών δεδομένων διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ ώστε να κατοχυρώσουν έγκαιρα πόστο για τις επόμενες αδειοδοτόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, μέχρι τώρα, τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα αγόρασαν πάνω από 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των πετρελαίων, μεταξύ αυτών οι γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί «Τοτάλ» και «Γκαζ ντε Φρανς», με το κόστος να ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, μια νορβηγική εταιρεία και η ρωσική «Gazprom», η οποία ετοιμάζεται να αγοράσει σεισμικά δεδομένα και να εισέλθει δυναμικά στο δεύτερο γύρο αδειοδοτόσεων.

(ΑΥΡΙΑΝΗ 26/09/2011 – Σ.Λ.)πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου