Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα του μητροπολίτη Πειραιώς κ. κ. Σεραφείμ προς τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων


Αγαπητά μου παιδιά,
Το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας, εδώ και αρκετό πλέον καιρό, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα θυμού και αγανάκτησης. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες, επιχειρώντας να ακουστεί η βούλησή τους για μια καθημερινότητα πιο δίκαιη για όλους. Άλλοτε με κατάθεση απόψεων, άλλοτε με διεξαγωγή συζητήσεων, άλλοτε με φωνές και χειρονομίες, οι πολίτες θέλησαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.


Ήταν εργαζόμενοι που βρέθηκαν χωρίς δουλειά από τη μια στιγμή στην άλλη· ήταν νέοι που αισθάνθηκαν εγκλωβισμένοι στο αδιέξοδο της ανεργίας· ήταν συνταξιούχοι που αδυνατούσαν να ζήσουν με τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια που τους αρμόζει· ήσασταν πολλοί από σας, μαθητές και φοιτητές οι οποίοι θελήσατε να κάνετε κι εσείς κάτι για να «ξορκίσετε» το ζοφερό μέλλον που ανοίγεται μπροστά σας.


Σε σας πρωτίστως τους νέους που έχει κυριεύσει η αγανάκτηση και η
απογοήτευση, θα θέλαμε να καταθέσουμε ταπεινά τα λόγια του ποιητή, του Οδυσσέα Ελύτη. Λέξεις ικανές να φωτίσουν αλλιώτικα τα όσα ζούμε και εκείνα που μπορούμε να ζήσουμε:


«Να μπορούσαν τη σημασία των λαών να τη μετράνε όχι από το πόσα κεφάλια διαθέτουν για μακέλεμα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά απ’ το πόση ευγένεια παράγουν, ακόμη και κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες, όπως ο δικός μας ο λαός στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπου το παραμικρό κεντητό πουκάμισο, το πιο φτηνό βαρκάκι, το πιο ταπεινό εκκλησάκι, το τέμπλο, το κιούπι, το χράμι, όλα τους αποπνέανε μιαν αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων.»


Και σεις καλά μου παιδιά, μπορεί να έχετε κληθεί να ζήσετε «κάτω από τις πιο δυσμενείς και βάναυσες συνθήκες» -κατά τους λόγους του ποιητή- όπως έζησαν κι άλλοι πολλοί πριν από σας στο βασανισμένο τούτο τόπο. Εκείνοι απάντησαν στις δυσχερείς συγκυρίες με την ευγένεια και την αρχοντιά της ψυχής τους. Δεν μιλούμε για κάποιας μορφής καθωσπρεπισμό, ούτε για κάποιου είδους φυλετική ανωτερότητα, αλλά για εκείνη τη δύναμη της ψυχής του Έλληνα που τον κινεί προς την Αλήθεια και την Ομορφιά.


Αυτή την κίνηση ερχόσαστε να σπουδάσετε κατά τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα. Σε τούτη την ευγένεια καλείστε να μαθητεύσετε μέσα στο σχολειό σας, μέσα στην οικογένειά σας, μέσα στην Εκκλησία. Τούτης της αρχοντιάς, που δεν εδραιώνεται στα υλικά αποκτήματα, αλλά στις πνευματικές κατακτήσεις, καλείστε να γίνεται μέτοχοι.


Αν λάβετε μια τέτοια παιδεία, είναι βέβαιο πως καμιά δύναμη και καμία εξουσία του κόσμου τούτου, δεν θα μπορέσει να καταστείλει την δημιουργικότητά σας, καμιά κρίση και καμία δυσχέρεια δεν θα καταστεί ικανή να σας μειώσει και να σας βλάψει.


Ευχόμαστε ο αγαθός Θεός να ευλογεί τις σπουδές σας, τους κόπους και τις αγωνίες σας, και να σας αξιώσει να δείτε τα έργα των χειρών σας να αποπνέουν την ίδια ευγένεια και την ίδια αρχοντιά με εκείνα των προγόνων σας.


Με όλη μου την αγάπη
Ο μητροπολίτης σας
+ ο Πειραιώς Σεραφείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου