Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση στη Μεσόγειο


Του Κώστα Τζεβελέκου
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει περιοδεία στις χώρες που υποτίθεται ότι έφεραν την “Αραβική Άνοιξη”. Βέβαια πολλοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι : “Στο τέλος αυτή η εξέγερση δεν θα καταλήξει σε άνοιξη, αλλά σε έναν βαρύ χειμώνα για τις χώρες που προσπάθησαν να ψηλαφίσουν τη Δημοκρατία”.
Στην Αίγυπτο του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, ιδιαίτερα τα μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας.
Στο Ισραήλ, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι πίσω από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, που είχαν σχέση με την επίθεση στην Ισραηλινή πρεσβεία της Αιγύπτου, κρύβονται άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας ( ΜΙΤ), οι οποίοι συνεργάσθηκαν με την οργάνωση των “ Αδελφών Μουσουλμάνων”, μια ισλαμική οργάνωση που έχει μεγάλη διείσδυση στον Ισλαμικό κόσμο και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία και η δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι ο νέος αρχηγός της ΜΙΤ είναι φιλοϊρανός και γι' αυτό καλούσε το ΝΑΤΟ να μην του δίνονται απόρρητες πληροφορίες σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια, γιατί, όπως υποστήριζε, στο τέλος καταλήγουν στους Ιρανούς.
Γιατί όμως οι Τούρκοι κλιμακώνουν τώρα την ένταση και το γεωτρύπανο ξεκινάει τις έρευνες στις 21 Σεπτεμβρίου;
Ο λόγος είναι η 23η Σεπτεμβρίου. Τι θα συμβεί αυτή την ημέρα;
Στη συγκεκριμένη ημερομηνία συζητείται στα Ηνωμένα Έθνη η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους.
Πολλά κράτη θα ψηφίσουν την ανεξαρτησία της, αλλά οι Αμερικανοί θα προβάλλουν βέτο, το ίδιο και οι Ευρωπαίοι. Η ρωσική διπλωματία διίσταται παρά της δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη ότι θα υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε οι Ρώσοι θα ψηφίσουν την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης.
Οι Τούρκοι όμως καίγονται και επιθυμούν να αναγνωρισθεί η Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος γιατί θα μπορέσουν να καθορίσουν την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη ( ΑΟΖ) μεταξύ της Παλαιστίνης, του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.
Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι έρευνες και οι Τούρκοι θα ζητούν και τη δική τους συμμετοχή στην εξόρυξη, με βάση φυσικά το διεθνές δίκαιο.
Το γεωτρύπανο ξεκινάει τις έρευνες πριν από την 23η Σεπτεμβρίου, στις 21, προκειμένου να αποδείξει ότι οι Ισραηλινοί ελέγχουν αυτοί πρώτη τη θαλάσσια περιοχή.
Οι Τούρκοι επιθυμούν ένα θερμό επεισόδιο για λόγους εσωτερικούς, καθώς επίσης να αποδείξουν στα Αραβικά κράτη ότι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να τα βάλουν με τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ, ώστε να υλοποιήσουν την νεοθωμανική τους επεκτατικότητα.
Στην Τουρκία, αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι εάν δεν δημιουργήσει τώρα θερμό επεισόδιο ο Ερντογάν, θα χάσει μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του και η Τουρκία θα ταπεινωθεί για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν με το πλοίο Mavi Marmari όταν σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι ισλαμιστές.
Όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή και περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ, πλην των Ελλήνων που σκεπάζονται (επιμελώς) από το νέφος της άγνοιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή